Інструменти доступності

  • вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
Лекція запрошеного професора Единбурського університету Найджела Осборна у межах ОПП «Середня освіта (Мистецтво. Музичне мистецтво). Арт-комунікації»

Лекція запрошеного професора Единбурського університету Найджела Осборна у межах ОПП «Середня освіта (Мистецтво. Музичне мистецтво). Арт-комунікації»

На кафедрі мистецької освіти ЦДУ ім. В. Винниченка, 11 жовтня 2024 р. професор Единбурського університету (Шотландія) Найджел Осборн, в якості запрошеного професора, прочитав лекцію за темою: «Травмоінформоване мистецтво: практика убезпечення дітей від травми». Лекція була призначена для студентів музичного відділення, які з поточного навчального року розпочали навчання за освітньо-професійною програмою «Середня освіта (Мистецтво. Музичне мистецтво. Арт-комунікації)».

Студенти ознайомилися з хронологією травматичного стресу та передумовами виникнення мистецтва, пов’язаного з травмою. Вони також дізналися про основні принципи травмоінформованої допомоги і те, що завдяки творчим інтервенціям, спільному музикуванню та можливостям самовираження у вихованців з’являється відчуття безпеки, довіри, родинності, емпатії та емоційної стабільності. Ці компоненти стають основою для подолання посттравматичного стресу в дітей різних вікових груп. У магістрантів, які опановують програму «Арт-комунікації та травмоінформоване мистецтво» на рівні нормативних дисциплін, та у студентів бакалаврату, які обрали сертифікатну програму «Арт-комунікації в музично-педагогічній освіті» (3 курс) і дисципліну «Музична терапія у галузі освіти та культури» (4 курс), авторська методика професора, випробувана в країнах, де триває війна, викликала зацікавленість. Невдовзі студенти  стануть дипломованими професіоналами, тож набуті знання дозволять їм відновлювати й підтримувати  метальне здоров’я молодого покоління українців.

Висловлюємо щиру вдячність за допомогу у з перекладом магістранці факультету української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій -  Кірі.  А також акомпаніаторці кафедри мистецької освіти Ларисі Сергіївні та бібліотекарці Марині Ярославівні за організацію  комфортного для роботи простору.     

    Статтю підготувала проф. А. Растригіна

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись