Інструменти доступності

  • вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
Семінар «Імплементація законодавчих змін та стандарти вищої освіти; взаємодія зі стейкголдерами»

Семінар «Імплементація законодавчих змін та стандарти вищої освіти; взаємодія зі стейкголдерами»

Відділом забезпечення якості та цифрового супроводу освіти у 2024-2025 навчальному році заплановано серію семінарів для гарантів освітніх програм та завідувачів випускових кафедр із метою ознайомлення науково-педагогічних працівників зі зразковими практиками акредитації закладами освіти України своїх освітніх програм.

Сучасний формат акредитації переходить у сферу оцінки змісту та якості освіти. Завдання колективу університету врахувати виклики та вимоги сьогодення під час процедури акредитації.

На першому семінарі, який відбувся 10.10.2024 року було зареєстровано 44 учасників. Під час семінару були розглянуті актуальні питання з імплементації законодавчих змін в освітній процес, змін до стандартів вищої освіти та взаємодії кафедр зі стейкголдерами.

Завідувачка відділу забезпечення якості та цифрового супроводу освіти Наталія Подопригора ознайомила учасників семінару з основними питаннями змін у законодавстві, при цьому приділивши особливу увагу питанням реалізації міждисциплінарних освітніх програм.

Цього року відбуваються масштабні зміни у законах України «Про освіту» та «Вищу освіту». Уже наступного року в наші освітні програми буде введена нова освітня компонента з базової військової підготовки студентів, мінімум на 3 кредити ЄКТС; із Закону України «Про фізичну культуру і спорт» зникла норма про обов’язковий ОК «Фізичне виховання», проте нам необхідно все ретельно продумати задля забезпечення формування відповідних компетентностей випускника. Основна зміна в законодавстві стосовно освітнього процесу – це Закон України «Про індивідуальні освітні траєкторії».

В обговоренні питання взаємодії зі стейкголдерами взяв участь Олександр Бондаренко, директор перекладацької компанії ТОВ «Транслател», член ГЕР 03-Гуманітарні науки, доцент Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка. Олександр Сергійович підкреслив, що довіра стейкголдерів проявляється через практику та навів приклади того, які групи стейкголдерів долучаються до експертизи освітніх програм. Слід звернути увагу на те, що оцінка якості освітньої програми також буде здійснюватися з урахуванням того, чи залучаються до її обговорення, удосконалення професіонали-практики, роботодавці, які дійсно надають робочі місця випускниками цієї програми.  

Під час обговорення взаємодії зі стейкголдерами Оксана Панченко, уповноважена особа з питань акредитації та ліцензування освітньої діяльності, розповіла про системну роботу з усіма зацікавленими сторонами про розробці та вдосконаленні освітніх програм.

Семінар був змістовним, насиченим актуальними питанням, окремі з них викликали дискусії учасників.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись