• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Новини університету

Любов Якимчук привезла до Кіровограда "Абрикоси Донбасу". Відео

img 01"Кіровоград зовсім не схожий на свою назву. Це миле, чисте і зелене містечко з красивим університетом, будівля якого була побудована в XIX столітті," – так написала на власній сторінці в мережі "Фейсбук" поетеса Любов Якимчук, котра 27 вересня в межах всеукраїнського туру представила в нашому місті свою збірку "Абрикоси Донбасу". Майданчиком для зустрічі з кіровоградськими шанувальниками сучасної поезії було обрано наш університет.

Ясна річ, розмова на презентації вийшла за межі суто представлення нового видання,  бо "Абрикоси Донбасу" – це багатошарова назва, адже сама авторка родом з Луганщини, і лише нещодавно їй вдалося умовити своїх батьків переїхати з прифронтового Первомайська, а її сестра, котра одного дня поїхала в окупований Луганськ за речами й мало не потрапила в полон до сепаратистів. «Там, де не ростуть абрикоси, починається Росія», - таким епіграфом починається один із циклів збірки. Любов Якимчук пояснює це тим, що на Луганщині дуже багато насаджень цих дерев, а одразу після кордону з Росією починаються зовсім інші ландшафти.

 «Для мене в поезії важливо показати Донбас не механічним, стереотипним, а таким, за яким стоять живі люди», - наголошує поетеса. Збірка створювалася протягом кількох періодів життя авторки, вона складається з кількох циклів, котрі концептуально пов’язані між собою. Концептуальним є й художнє оформлення книги: більшість ілюстрацій – фотографії реальних вишивок, котрі художниця Оксана Йориш виготовила власноруч і потім перенесла на сторінки. Крім того, у збірці є незвична передмова від Маріанни Кіяновської у вигляді… світлини.

Відвідувачі презентації залишились під глибоким враженням від спілкування з Любов'ю Якимчук і відзначали, що її тексти запам’ятовуються завдяки своїй незвичній ритмомелодиці, а також яскравими образами, за якими – картини донбаських ландшафтів, сцени з шахтарського побуту та інші речі, екзотичні для тих, хто не знайомий із життям на Донбасі.

Текст: Дмитро Шульга
Фото: Світлана Дубина

Також, пропонуємо вам переглянути інтерв'ю з поетесою, яке було  проведено в рамках програми “Ранкова кава”.

Інформація надана медіа-групою «Університетський меридіан»

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись