• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Новини університету

Чоловіча поезія на філфаці

222.jpg

        14 жовтня Червона книга представила феномен нашого факультету – чоловіча поезія на філфаці. Це варто було почути та відчути! На чолі з Кирилом Поліщуком творча четвірка стала відкриттям для істинних поціновувачів живого поетичного слова.

Кирило, він же Поль Іщук, поет, автор-виконавець, постійний організатор літературних заходів: від «Покоління в кедах» через «Битви поетів» до «Чоловічої поезії на філфаці». Вперше Кирило представив цікаву для всіх грань своєї творчості – дитяча поезія. Це віршики для дітей і не тільки, адже за зовнішньою легкістю, простотою звучання, під доброзичливим гумором сховані моральні ідеї-ідейки. Здається, українська дитяча література матиме ще одного яскравого представника і чиїсь діти дуже скоро читатимуть про «злющу муху та гіпопотама», «котика» та «зайчика» та інших героїв. Приємними музичними паузами стали пісні Кирила – музика авторська, слова Максима Кривцова, Андрія Любки, Артема Луценка.

Чоловіча поезія, дійсно, презентувала справжніх чоловіків-романтиків. Вічні питання, життєві колізії, моральні цінності та, звісно, Його Величність Кохання – все це зазвучало з уст четвірки поетів, що наповнили аудиторію живою енергетикою написаного щирого слова. Сергій Цигульський подарував «Секретні мапи», якими ітиме кожен і «Твій дух» – «Любіть життя» – життєствердно, натхненно.

Олег Козупляка лірично й водночас динамічно говорить про «заржавіле золото» людської долі, адже  «небезпечно та безперечно» так жити. Молоді роки, але дорослий хід думок. І це тішить, захоплює, вражає. Порив духовної потреби, внутрішні перипетії, роздуми над неоднозначним, складним сьогоденням – не пафосні, примусові візії, а поклик душі, вогонь самовираження, самоствердження.

На поетичній стежині з кожним роком студентського життя все впевненіше йде Артем Луценко. І ось презентували другу збірку його віршів «Стіни Єрихону» – 40 поезій про найсильніше і найтендітніше почуття людини. Автор запрошує кожного до неймовірного світу кохання, яке змушує страждати, але й дарує ковток свіжого повітря в сірих буднях. Артем пише: «Стіни – не вічні, вічна – людина, кожна стіна, рано чи пізно, впаде…». Дійсно, істинні слова… І найголовніше, щоб близькі люди стали стіною по житті. Такими, мабуть, є для Артема Сергій Цигульський та Олег Козупляка – колеги по перу та гарні друзі, а ще редактори та коректори новоспеченої збірки. Запальна пристрасть віршів утілює вогонь душі молодого поета.Чоловіча поезія – сильна річ! Година заходу минула непомітно, але враження залишилися палкі та гарячі, як і виступи поетів. Факультету філології та журналістики пощастило з чоловіками. І головне - не кількість їх, а якість! Справжня поезія – справжніх чоловіків. Натхнення, творчих злетів, вірних Муз нашим поетам, нових збірок та зустрічей!
Ганна Дудник, студентка 32-ї групи факультету філології та журналістики

Фото: Вікторія Нетребенко

1111.jpg 999.jpg888.jpg 777.jpg555.jpg 444.jpg333.jpg 111.jpg
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись