• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Новини університету

Перший Фестиваль української новели

11 вересня студенти факультету філології та журналістики стали свідками першого Фестивалю української новели, що бере початок саме з Кіровоградщини. У ньому взяли участь такі відомі українські письменники-новелісти, як: Любов Пономаренко, Ігор Горгула, Ольга Деркачова, Василь Трубай та Віктор Полянецький та літературознавці Григорій Клочек та Василь Бондар.

11.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сучасна новела – надзвичайно цікавий, яскравий, мобільний жанр літератури. Кожен із новелістів запропонував студентству посмакувати своїм словом. Різні стильові й тематичні обрії відкрилися для присутніх на заході, і, можливо, для когось вперше прозвучали імена тих, хто невдовзі стане класиком української літератури.

Ольга Деркачова та Любов Пономаренко – окраса фестивалю. Дві неординарні особистості та не менш оригінальні письменниці. Їхні монологи перетворилися на щиру духовну розмову з публікою. Авторки залюбки поділилися гранями своєї творчої лабораторії: Любов Пономаренко застерігає «ніколи не пиши про те, що з тобою відбувається», оскільки на власних працях відчула силу енергетики написаного слова, а Ольга Деркачова знаходить успіх у постійному самовдосконаленні: «Ми іноді себе жаліємо, а насправді що більше плануєш, то більше встигаєш!», її творчість – відбитки реальностей, почуті-відчутті прекрасні моменти буденності.  

 Ігор Горгула, Василь Трубай, Ігор Полянецький, зачитавши вибрані новели, ніби познайомилися з юними філологами. Мабуть, кожному припала до душі автобіографічна оповідь, подарована коханій жінці, де «все так просто» і так щиро, гарно… Незабутнім став і герой-філолог, рідний та близькій присутнім студентам… Легка мова, тонка художність і щирість – звучали у кожному творі. Нова історія – новий голос. І нове життя у душах тих, хто перейнявся, задумався, розчулився, відчув. 

 Перший Фестиваль української новели народжує бажання відкривати сучасну книгу і читати, прочитувати, перечитувати нові, свіжі рядки сучасних письменників-новелістів. Як сказав на зустрічі Григорій Клочек, «це наша біда, якщо ми досі не чули їхні імена». Любов Пономаренко, Ігор Горгула, Ольга Деркачова,
Василь Трубай, Віктор Полянецький   їхні книги чекають на гарного читача. Вони чекають на тебе!
   

  Анна Дудник,

студентка 32 групи факультету філології та журналістики

 22.jpg

 33.jpg44.jpg55.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись