• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Наукові записки. Серія: Право

НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПУБЛІЧНОГО АДМІНІСТРУВАННЯ МІСЦЕВОГО РОЗВИТКУ В УКРАЇНІ

УДК 342.9: 352 (477)

Оксінь Віталій Юрійович,
кандидат юридичних наук
перший заступник директора
Науково-дослідного інституту публічного права
[email protected]
https://orcid.org/0000-0001-6080-7752

Анотація

Стаття присвячена формуванню системи нормативно-правових актів, що складають нормативно-правове забезпечення публічного адміністрування місцевого розвитку в Україні, оскільки за переконаннями автора, від чіткості його формування залежить ефективність, результативність та належність здійснення державно-владної та сервісної реалізації публічної влади на місцях. Відтак, формування системи законодавчо-нормативної бази у цій сфері забезпечить можливість отримати об’єктивну інформацію про стан та перспективи регулювання окремих аспектів функціональності аналізованого процесу.

Розкриваючи систему нормативно-правових актів у досліджуваній сфері відзначено, що вона має подвійну спрямованість. Класифіковано нормативно-правові акти у досліджуваній сфері на дві групи, з подальшим описом національних актів за певними категоріями. Зроблено висновок, що навіть без ґрунтовного аналізу перелічених актів яскраво продемонстровано відсутність систематизаційної ознаки законодавчо-нормативної бази щодо місцевого розвитку в Україні. Розпорошеність норм по різним актам законодавства значно ускладнює процес належної реалізації діяльності публічної адміністрації у досліджуваній сфері. Відсутність виборчого та адміністративно-процедурного кодексів значною мірою впливає на загальний стан результативності такої діяльності. Так званий «кодекс службовця» (Загальні правила етичної поведінки державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування) також спонукає до певних розмірковувань, з поміж інших зокрема: чому врегулюванню підлягає тільки етична поведінка осіб місцевого самоврядування? Виправдано вважати, що станом на сьогодні є необхідність розробки та введення в дію Кодексу місцевого врядування України, адже реформа щодо децентралізації суттєво розширює повноваження та інституційні можливості публічних адміністрацій на місцевому рівні, покладає на них більше зобов’язань перед громадою.

Стверджується, що нормативно-правове забезпечення публічного адміністрування місцевого розвитку в Україні є недостатнім та вимагає від суб’єктів нормотворення перегляду його структурної складової.

Ключові слова: місцевий розвиток, нормативно-правова база, нормативно-правове забезпечення, публічна адміністрація, публічне адміністрування.

Повний текст статті:

Adobe Acrobat Pro PDF

Список використаних джерел:

  1. Лищук В.В., Рузакова O.A., Рукавишников С.М. Основы права. М., 2004. 370 с.
  2. Хмелінін В. О. Нормативно-правове забезпечення публічного адміністрування в сфері водних ресурсів України. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2014. Вип. 29 (2.3). С. 215–219. Серія : Право.
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись