• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Неймовірно та захоплююче!

Неймовірно, надзвичайно та захоплююче! Якби мене запитали: «Як я можу охарактеризувати конкурс International Public Speaking Competition 2013 трьома словами?» – я охарактеризував його б саме такими епітетами. Неймовірна атмосфера, яка була створена різними тренінгами за участі акторів Шекспірівського театру, незабутні враження від мандрів стародавнім містом та неповторний дух підтримки і переживань за інших конкурсантів. Усі ці враження дав нагоду пережити конкурс International Public Speaking Competition, який проходив 13-17 травня 2013 у місті Лондон, Велика Британія.

Попри те, що на конкурс приїхали учасники, які вже були переможцями своїх національних відбіркових етапів, жодного з нас (і мене так само) все одно не відпускало почуття страху перед публікою. Та й не дивно, адже наш тренер, актор за фахом, до речі, сказав одну просту річ: «Немає на світі такої людини, яка б не мала страху перед виступом на публіку!» Це нас трохи втішило… Цікаво було почути, як актор описував ситуацію, коли людина починає тремтіти перед самим виступом або навіть під час нього. За словами нашого лондонського тренера, тремтіння вашого тіла – це лише адреналін, який розходиться по ваших кінцівках і якому просто немає куди подітися. То як же позбутися цього адреналіну? І на це у нашого тренера була відповідь. Ідеальним для нас варіантом, сказав він, був би кілометровий крос, аби весь адреналін, який накопичився в кінцівках, розійшовся по всьому тілу. Та оскільки ми не маємо такої можливості, найкращим варіантом є плескання в долоні спочатку попереду, а потім позаду себе. Такі вправи дійсно допомогли багатьом учасникам перед власне конкурсом.

Лондон – це місто, яке може запропонувати все що завгодно будь-якому туристу. І нас теж багато що зацікавило. Завдяки організаторам, які влаштовували екскурсії, ми мали змогу побачити Лондон із різних сторін. Ми багато гуляли пішки, тому розгледіли все до дріб’язкових деталей. Але, як на мене, найкращою з усіх екскурсій, став наш візит до будівлі парламенту. Там ми мали змогу відвідати Палату общин та Палату лордів. Найцікавішим моментом екскурсії стала мить, коли ми дізналися, яким чином голосують члени обох палат. Хоч і трохи середньовічна, їхня система дуже ефективна. Існують два коридори: «Так» та «Ні». У якийсь із них і крокують члени палат, якщо підтримують (або не підтримують) законопроект чи реформу. Існує спеціальна людина, яка підраховує голоси і передає їх спікеру.

Неповторний дух підтримки, переживань, та дружби. Все це ми відчували протягом наших виступів. Ніхто не ставився один до одного як до опонентів, а навпаки – як до товаришів. Якщо в когось щось не виходило, інші допомагали, підтримували. Цей справжній товариський дух сформувався завдяки гарному часу, який ми провели разом, граючи у боулінг, співаючи пісні у караоке-барі, та багатьох інших моментів, які нас зблизили.

На мою думку, якщо ти чогось насправді хочеш, то не повинен боятися це зробити. Виступати на публіці – справа не з легких. Проте, коли ти відчуваєш кураж, це починає приносити задоволення. Не соромтесь брати участь та не бійтесь виступати перед публікою. Адже врешті-решт ваші старання окупляться неймовірними спогадами та враженнями!

 

Іван Данилко,
переможець національного конкурсу,
студент факультету іноземних мов

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись