• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Вистава «Долаючи смерть» на сцені обласної філармонії

Першого березня цього року в переповненій глядачами залі обласної філармонії відбулася вистава за мотивами мюзиклу Жерара Пресгурвіка «Ромео і Джульєтта». «Долаючи смерть» – це четвертий проект хор-студії «Акваторія», створеної на мистецькому факультеті КДПУ імені Володимира Винниченка у 2006 році. Попередні проекти – музично-літературна композиція, присвячена памяті В.Івасюка «Пісня буде поміж нас» (травень 2007 р.), музична сюїта-містерія «Голоси скіфських курганів» (травень 2008 р.), до 255-річниці нашого міста «Подорож до Єлисаветграда» (травень 2009 р.) – були вдалими і знайшли своїх прихильників. Однак «Ромео і Джульєтта» – це артефакт світового рівня, і ми ставимося до нього з надзвичайним пієтетом.

Ідея створення вистави «Долаючи смерть», як і самої хор-студії, належить деканові мистецького факультету професору Леоніду Бабенку, який згуртував команду професіоналів: музикантів, хореографів та художників. Режисером вистави стала керівник хор-студії «Акваторія», заступник декана мистецького факультету КДПУ ім. В.Винниченка з навчально-виховної роботи Лариса Гайдай. У проекті були задіяні викладачі та студенти усіх відділень мистецького факультету: музичного, хореографічного та художньо-графічного.

Протягом трьох років велася підготовка: напружена творча робота в студії кіно-звукозапису (звукорежисер та аранжувальник Сергій Колчин), постановка оригінальних хореографічних номерів (хореограф-постановник Ігор Шуть), створення сценічних костюмів у майстерні сценічного одягу «Меланж» (керівник Юлія Рибалко, студентка 4 курсу) та декорацій (художник-декоратор Юлія Малежик разом зі студентами художньо-графічного відділення) та ін. Загалом, у цьому проекті – на сцені та за її лаштунками – брало участь близько ста небайдужих людей: актори, візажисти, освітлювачі, хормейстери, звукооператори… Для студентів ця вистава – можливість спробувати себе в ролі актора мюзиклу, співака, гримера, сценариста, помічника режисера та постановника (наприклад, для ролі Автора Володимир Живицький написав власні вірші у формі сонету).

Прем’єра вистави «Долаючи смерть» відбулася в травні 2010 року на «головній сцені» педагогічного університету. У головних ролях на сьогодні задіяні кращі студенти музичного та хореографічного відділень, які є лауреатами багатьох всеукраїнських та міжнародних конкурсів, – Тетяна Яковенко, Володимир Живицький, Дарія Завгородня, Едуард Вітошинський, Ігор Ілючек, Анастасія Бурова, Вікторія Бондаренко, Аліна Попазова та ін.

Виступ на «великій сцені» – в обласній філармонії – це реалізований шанс донести свою версію вічного сюжету про кохання до широкого кола глядачів, залучити їх до творчості великого англійського драматурга та відкрити нові таланти нашої театральної Кіровоградщини.

Окремо заслуговують на подяку викладач кафедри гуманітарних наук та документознавства КНТУ, відома кіровоградська поетеса Антоніна Царук, яка здійснила віршований український переспів з французької мови, та літературні консультанти доценти кафедри зарубіжної літератури та компаративістики Валентина Рибальченко і Вікторія Бабенко.

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись