• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

I молодіжний експертно-політичний форум «Кіровоград – ЦЕНТР»

За сприяння управління у справах сім’ї та молоді Кіровоградської обласної державної адміністрації та за підтримки профспілкового комітету КДПУ ім. В. Винниченка 25 - 26 лютого 2011 року у залі засідань Кіровоградського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка зібралися студенти різних навчальних закладів м. Кіровограда для участі в молодіжному експертно-політичному форумі «Кіровоград – ЦЕНТР». Організатори заходу: студентська рада педуніверситету та Кіровоградський обласний благодійний фонд «Майбутнє за молоддю» взяли за мету підвищити рівень практичних навичок молоді у сфері громадсько-політичної діяльності, налагодити конструктивний діалог між владою та молоддю.

Ідея проведення форуму належить голові студентської ради КДПУ ім. В. Винничека студенту-політологу Олександру Рихлицькому. Підтримали та відразу долучилися до розробки практичного плану її реалізації голова Кіровської районної у м. Кіровограді ради, кандидат педагогічних наук, доцент Олександр Рацул та голова КОБФ «Майбутнє за молоддю», студентка психолого-педагогічного факультету Ганна Колєва.

На початку роботи форуму до учасників з вітальним словом звернувся проректор з науково-педагогічної та виховної роботи КДПУ ім. В. Винниченка, кандидат філологічних наук, професор Сергій Павлович Михида. Саме за його підтримки проведення молодіжного форуму було організовано в стінах педуніверситету.

Загалом форум проходив у формі пленарних засідань, які проводили досвідчені експерти. Першими перед студентською молоддю виступили народний депутат України Еліна Вікторівна Шишкіна та депутат Кіровоградської міської ради Сергій Вікторович Бойко, який очолює профспілковий комітет студентів КДПУ ім. В. Винниченка. Поділившись власним досвідом, вони розповіли про особливості депутатської роботи, розробку і прийняття законів та нормативно-правових актів місцевого значення.

Друге пленарне засідання розпочалося з виступу Вікторії Олегівни Талашкевич (президент медіа-групи «Весь Кіровоград», радник голови Кіровоградської ОДА з питань преси), яка поділилася зі студентами секретами успіху роботи з журналістами, розповіла про те, що потрібно робити, аби налагодити плідну співпрацю з мас-медіа.

Не менш цікаві та важливі питання розкривав Руслан Вікторович Стадніченко – кандидат політичних наук, старший викладач кафедри філософії КДПУ, ведучий телепередачі «Ми» на обласному кіровоградському телебаченні. Зокрема експерт наголосив на важливості усвідомлення своєї мети та вектору розвитку.

На завершення дня для всіх бажаючих Еліна Шишкіна провела майстер-клас з техніки публічного виступу під назвою «Як давати коментарі».

Наступного дня з учасниками форуму досвідом громадської роботи поділився Олександр Анатолійович Рацул. Його заступник Андрій Анатолійович Паливода розповів про особливості написання та реалізації грантових проектів, оскільки на сьогодні має вже неабиякі результати в цій справі.

Продовжив роботу зі студентами голова Міжнародного фонду сприяння розвитку здібної та обдарованої молоді Микола Миколайович Дроботенко. Експерт розповів про можливості розвитку молодого покоління в нашій країні.

Завершився молодіжний експертно-політичний форму круглим столом під назвою «Молодь в політиці», де всі учасники могли поділитися власними міркуваннями з цієї теми.
Підводячи загальні підсумки, організатори, учасники форуму, а також запрошені експерти дійшли до спільної думки про необхідність регулярного проведення цього заходу в майбутньому задля подальшої роботи над досягненням поставленої на початку мети: включення молоді в розбудову нашої держави, пошук шляхів її громадянської реалізації, налагодження плідної взаємодії між владою та молоддю, а також здобуття практичних навичок в громадсько-політичній сфері діяльності.

Ірина Крило, Ганна Колєва

 

Мололодь і політика

У наш час політика є невід`ємною складовою життя суспільства в цілому і кожного громадянина зокрема. Як-то кажуть: "Якщо ти не торкаєшся політики, вона всеодно торкнеться тебе". Тож кожному з нас доводиться щодня мати справу з політикою у ролі виборців, а декому - й у ролі народних обранців.

Сьогодні бути політиком "модно" і "респектабельно". Багато людей обирають цю професію через соціальний статус, публічність, "впливовість", високооплачуваність. Звісно ж, студенство теж не стоїть осторонь, адже саме ми є цвітом нації, тією всеосяжною силою, що рухає суспільство вперед; у нас заключена величезна енергія та потенціал, і маса ідей, як змінити цей світ на краще.
Саме темі молоді в політиці був присвячений молодіжний експертно-політичний форум "Кіровоград-ЦЕНТР", що відбувся у стінах нашої alma mater 25 - 26 лютого.

Ініціатором проведення був Олександр Рихлицький, голова студради КДПУ, його ідею підтримали Ганна Колєва, голова обласного благодійного фонду "Майбутнє за молоддю", та Олександр Анатолійович Рацул, голова Кіровської районної ради.

На захід були запрошені у якості експертів відомі політичні та суспільні діячі: Еліна Вікторівна Шишкіна, депутат Верховної Ради України; Сергій Вікторович Бойко, депутат міської ради та голова студпрофкому КДПУ; Вікторія Олегівна Талашкевич, радник губернатора Кіровоградської області з питань преси; Руслан Вікторович Стадніченко, кандидат політичних наук та старший викладач кафедри філософії КДПУ; Олександр Анатолійович Рацул, голова Кіровської районної ради; Андрій Анатолійович Паливода, заступник голови Кіровської районної ради, та Микола Миколайович Дроботенко, президент міжнародного фонду сприяння розвитку здібної та обдарованної молоді.

Серед учасників форуму були студенти КДПУ, учні школи-гімназії №9 та "Педагогічного ліцею". Це говорить про високий рівень суспільної свідомості молоді, і не останню роль у цьому відіграли навчальні заклади, до яких відносяться данні учасники. На мою думку, ми як майбутні педагоги теж маємо прагнути виховати це у  наших майбутніх вихованцях.

Загалом форум проходив у напів-формальній атмосфері .Програма складалася з лекцій, бесід та тренінгів.

Зокрема  Сергій Вікторович Бойко та Еліна Вікторівна Шишкіна поділилися з нами власним досвідом роботи у законодавчому апараті, розкрили аспекти роботи та суспільну роль політика. Також Еліна Вікторівна Шишкіна провела для учасників тренінг з ораторського мистецтва, під час якого кожен мав можливість виступити "перед камерою", а потім проаналізувати запис. Вікторія Олегівна Талашкевич розкрила нам принципи роботи ЗМІ міста й області. Руслан Вікторович Стадніченко пояснив роль молодіжної політики та її взаємозв`язок з міжнародною. Андрій Анатолійович Паливода дав нам грунтовну інформацію щодо розробки, планування та втілення проектів, а також поділився власним досвідом отримання грантів. Микола Миколайович Дроботенко провів з нами тренінг на тему бізнесу в цілому та молодіжного бізнесу зокрема. Завершальним етапом форуму став круглий стіл "Молодь в політиці", організований Олександром Рихлицьким, під час якого кожен з учасників зміг висловити свої власні погляди та ідеї.

Особисто мене порадував рівень підготовки та проведення заходу, вразила й готовність таких поважних людей допомагати та співпрацювати з молоддю. Наврядчи усі учасники захочуть присвятити своє життя політиці, адже усі ми дуже різні за своїми інтересами й вподобаннями. Проте за ці два дні кожен виніс для себе щось корисне й позитивне. Навіть саме спілкування з такими успішними людьми - це вже величезний  досвід. Вагомим є й те, що данний форум вирішено було зробити щорічним, а, отже, ми зможемо продовжити роботу у цьому напрямку і досягти більших результатів.

Остапчук Анастасія, 202 підгрупа
Фото: Олександр Рихлицький

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись