• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

«У світлі вічних критеріїв»

З нагоди 70-річного ювілею доктора філологічних наук, професора, академіка АН України Клочека Григорія Дмитровича, у читальному залі філологічних дисциплін наукової бібліотеки університету, експонується книжкова виставка.

Структура виставки: науково-теоретичні праці; літературно-критичні дослідження; біобібліографічна довідка.

«Клочек Григорій Дмитрович (5.ІІІ. 1943, с. Грабовци Грубешув. повіту Люблін. воєводства, теп. Польща) – радянський та український літературознавець і критик, доктор філологічних наук з 1990. Член КПРС з 1961. Закінчив у 1965 р. Одеський університет. Учителював, був директором школи, на парт. роботі, з 1979  викладає в Кіровоградському педагогічному ін-ті. Досліджує історію укр. рад. л-ри, розробляє проблеми методології та методики системного аналізу поетики літературного твору. Автор монографій «Душа моя сонця намріяла... (Поетика «Сонячних кларнетів» Павла Тичини)» (1986), «Поетика Бориса Олійника» (1989), брошури «Як наблизитись до Давида Мотузки» (1987), ряду статей з теорії літератури та сучасного  літературного процесу, рецензій» (А. М. Поповський //Укр. Літ. Енциклопедія. – К.:УРЕ, 1990. – Т. 2. – С. 491-492).

На рубежі ювілею доктор філологічних наук, професор, академік АН України є автором 12 книг та більше 200 статей. Завітайте на виставку та ознайомтесь з науково-теоретичними і літературно-критичними працями вченого-літературознавця.

Про ювіляра влучно сказав професор В.М. Ожоган: «Твори Григорія Клочека, його невсипуща праця, неспокійне серце – дерево, на якому зріють міцні, налиті живильним соком плоди, якими ще смакувати й смакувати. Він увесь у роботі, весь у неспокої за долю прийдешніх, за їх Україну і їх світ».

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись