• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

До 24-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Афганістану

15 лютого 1989 року завершився останній етап військової операції виведення радянських військ з Афганістану. Саме в цей день воїни-інтернаціоналісти України визначають на державному рівні День вшанування учасників бойових дій на територіях інших держав.

24 роки тому Радянський Союз вивів свої війська з Афганістану. Через десятилітню війну пройшли 160 тисяч українців, загинули більше 3 тисяч. 25 грудня 1979 р. до Афганістану були введені війська СРСР, а 15 лютого 1989 р. остання колона радянських військ перетнула міст через Амудар'ю і була виведена з Афганістану. Жертвами війни стали близько 15 тис. радянських солдатів і офіцерів і не менше 100 тис. громадян Афганістану. Інвалідами стали десятки тисяч людей з обох сторін. 274 особи до цих пір вважаються зниклими безвісти. Так склалося історично, що значна частина солдатів-українців стали воїнами-афганцями.

Щоб зрозуміти афганську війну, необхідно послухати спогади, якими діляться самі "афганці"… Що це була за війна в мирний для нас час, розповів 14 лютого 2013 р., студентам факультету історії та права учасник бойових дій в Афганістані, керівник обласної організації ветеранів розвідки України – Іванов В’ячеслав Кузьміч.

Він розповів про історію та причини виникнення війни, поділився спогадами про нелегкі фронтові будні та міцну дружбу бойових побратимів. Студенти переглянули відео та фотографії часів Афганської війни.

Учасники зустрічі вшанували тих, кого називають воїнами–інтернаціоналістами, прикладом самопожертви та вірності військовій присязі.

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись