• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

«Кіровоградська гастроль Андрія Куркова»

У понеділок, 26 листопада, до нашого міста завітав не просто гість, а, безперечно, культовий письменник, сценарист та журналіст Андрій Курков. Його запрошують на творчі зустрічі по всьому світу, його твори перекладені тридцятьма п’ятьма мовами, він один з двох письменників пострадянського простору, чиї книги потрапили в топ-десятку європейських бестселерів.

Тому візит такого гіганта літератури до нашого міста не міг пройти непоміченим. Пан Андрій презентував свій новий роман «Львівська гастроль Джимі Хендрікса» аж тричі за день. Спочатку зустрівся зі студентами та викладачами Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, за годину вже виступав в обласній бібліотеці імені Д.Чижевського, а ще за годину – у новому книжковому супермаркеті «Буквіца» на Пашутінський чекав всіх на автограф-сесії. Найвідданіші прихильники творчості Андрія Юрійовича відвідали усі три заходи і були задоволені почутим, адже кожен виступ був неповторний: інша аудиторія, інші запитання, інша грань письменника.

Розповідав пан Андрій про свою літературну та кінематографічну творчість. За словами Куркова, стати письменником він вирішив, коли дізнався, що письменники не ходять на роботу. «Спамив» видавництва своїми творами, отримав близько 600 відмов. Найбільше, за словами Андрія, йому запам’яталася відмова з англійського видавництва: «Вибачте, але ми друкуємо лише якісну літературу». Але Курков не здавався і довів усім, що його твори не лише якісні, а й гідні любові читачів. Тому тепер він майже 6 місяців на рік подорожує по всьому світі, тільки в Європі має близько 100 творчих зустрічей щороку (!). За сценаріями Андрія Куркова знято багато художніх та документальних фільмів, але цю справу він вважає досить нестабільною.

Окрім сюжетів своїх творів, пан Курков розповів нам про особисте життям з дружиною-англійкою Елізабет Шарп, повідав про своє хобі – збирання вінілових платівок, старовинних виделок та чарок, адже, як виявилося, пан Андрій – великий гурман.

Загалом Андрію Куркову вдалося створити на своїх презентаціях дружню, інтимну атмосферу, захопити аудиторію своїм непідкупним, щирим оптимізмом і привітністю.

Про Кіровоград в пана Андрія склалося позитивне враження, адже як він сам зазначив, наше місто «камерне». У центрі переважають триповерхові будинки, а тому людина більш значима в порівнянні з ними.

Простір творить людина, а не будинок. Це дуже точна характеристика нашого міста, гордімося шановні! І побажаємо Андрію Куркову творчих успіхів, чекаємо його вже з новою книгою, на яку він для нас трохи пролив світла: «Наступний роман буде трохи з політикою, але політикою європейською».

Кирило Поліщук, магістрант факультету філології та журналістики.

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись