• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Презентація книги «Мова і міжкультурна комунікація»

03 листопада у приміщенні наукової бібліотеки нашого університету відбулась презентація книги доктора філологічних наук, професора Володимира Манакіна «Мова і міжкультурна комунікація».

Володимир Миколайович, випускник філологічного факультету КДПУ (тоді – інституту ім. О. С. Пушкіна), – видатна постать вітчизняної та світової лінгвістики. Мовознавець викладав та стажувався в університетах Великої Британії, Німеччини, США, Китаю, Лаосу, Голландії, Іспанії, Польщі, Угорщини, Болгарії, Сербії. Сфера його наукових інтересів – загальне і зіставне мовознавство, лінгвокультурологія та міжкультурна комунікація.

Власне це зацікавлення процесом здійснення ефективної комунікації між представниками різних націй і культур, а також особистий досвід, здобутий в поїздках та науково-навчальній роботі, і став поштовхом до створення книги «Мова і міжкультурна комунікація». Праця Володимира Миколайовича – перший посібник такого спрямування, написаний з позицій українських цінностей, вітчизняної культури та нашої самобутньої ментальності. Завдання у нового посібника – глобальні: окрім власне навчальної функції, книга спрямована на пробудження почуття національної самоцінності, самобутності, до певної міри, винятковості у душах заєвропеїзованої української молоді. А передумови для цього автором створені: це й «легкий» стиль книги, і численні приклади з творів гігантів нашої літератури – Ліни Костенко, Івана Франка, Тараса Шевченка, Василя Симоненка тощо, і цікавий, інтригуючий виклад матеріалу. Особливо корисним для філологів та усіх небайдужих стане розділ, присвячений національним характеристикам невербальної комунікації. Як відомо, лише 7% інформації передається / сприймається вербально, все інше виражають жести, міміка, інтонація, дистанція спілкування тощо, тобто засоби невербальні. Очевидно, що знання таких національних особливостей важливе не лише для майбутніх перекладачів, а й для кожного, хто прагне бути зрозумілим за межами рідної культури.

Кажуть, що найбільша насолода у житті – це людське спілкування. А спілкування з такою непересічною людиною, як Володимир Миколайович (впевнена, зі мною погодяться усі присутні на презентації), – це насолода для душі, мозковий штурм для свідомості і натхнення для наукової праці.

Олена Чорна, аспірант кафедри перекладу та загального мовознавства

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись