• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

“Краса архітектури крізь призму фотокамери” - найстаріший корпус будівлі

Продовжуючи рубрику медіа групи: “Краса архітектури, крізь призму фотокамери”, як не розповісти про велич деталей найстарішого двоповерхового корпусу.

Архітектор  О.Л.Лішневський, який займав посаду міського архітектора у 90-ті роки XIX ст. Жіноча гімназія на 700 - 1000 учениць за задумом автора розміщена не просто у великому - у величному будинку із надзвичайно репрезентативним фасадом. З ним контрастує скромність та строгість оформлення інтер’єрів.

Як, виняток - головний вестибюль з комплексом парадних сходів та величний актовий зал "на два світла" та його фойє на другому поверсі. Дещо суворий, академічний вигляд вестибюлю визначається монохромністю кольорового рішення інтер’єру, монументальністю масштабу ренесансно - барокових ліпних прикрас.

Особливу увагу треба приділити картинам, які прикрашають фойє першого та другого  поверху. Мистецтво живопису студентських робіт різних років підкреслює стиль та історію будівлі.

Основний малюнком металевих прикрас, гармонією декоративний ефект створює складна система склепінь та арок на двох перехресних віссях.

Широкі мармурові  сходи ведуть до фойє другого поверху. Лоджії фойє прикрашені ефектними кованими перилами, малюнок яких подібний до малюнку металевих парапетів двох широких балконів - хорів великого актового залу. Вікна на двох протилежних довгих стінах, чудове ренесансно - барокове ліплення, складний дерев’яний каркас вікон та величні двері створюють особливий декоративний ефект, урочисту, святкову атмосферу.

Інформацію надано медіа групою "Університетський меридіан"

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись