• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Особливою та незабутньою сторінкою студентського життя студентів мистецького факультету художньо-графічного відділення є навчальна художньо-творча практика «Пленер». І це не перебільшення!

Яскраві враження, емоції, а також поглиблення навичок живописного зображення і колористичної передачі навколишнього простору – є неоціненним відкриттям для кожного студента мистецького факультету, художньо-графічного відділення.

Цього річ наші студенти відвідали декілька місць та регіонів мальовничої України, а саме – величного Києва, зокрема працювали на території музею під відкритим небом с. Пирогове; побували у Прикарпатті (Івано-Франківська область, смт. Ворохта) та на Закарпатті (м. Ужгород).

Студенти першого курсу, 13 групи, 2 підгрупи, під керівництвом старшого викладача  кафедри образотворчого мистецтва та дизайну Л.В.Гарбузенко, протягом практики малювали церкви на Закарпатті, плели вінки на Буковині, робили Марену та Купала на Поділлі, стрибали через Купальське вогнище на Наддіпрянщині, зустрічали ранки на Поліссі, а надвечір милувалися заходом сонця на Київщині. І все це за два тижні!!!

Вражені, захоплені, інколи зморені, обходили всю територію України, вздовж і впоперек, в межах Національного музею народної архітектури та побуту України, в селі Пирогів, під Києвом!

Виконали 1060 етюдів та замальовок, засмагли, набрались сил та вражень, відвідали PinchukArtCentre, побували на Майдані Незалежності, оцінили роботи колег на Андріївському узвозі. 

Студенти 23(2) групи з старшим викладачем Кулініч Л.О. мали приємну нагоду проходити навчальну пленерну практику в селищі Ворохта, що на Прикарпатті. Спогадами про подію, висловлюючи спільні враження студентів групи, ділиться Рімма Мкртчян.

Яскраве літо з пленером у Карпатах

Я пам’ятаю той ранок, коли ми прокинулись о четвертій годині, щоб встигнути впіймати перші промені сонця та закарбувати в пам’яті пробудження нового життя. Саме зрання відбуваються чудеса, які кожного разу вражають мене все більше і більше. Я беру пензлики, фарбу та починаю створювати перші штрихи. Саме тут, високо в горах, де свіже повітря, безмежна краса неньки України з’єднуються з тобою, я бачу, як на моєму полотні народжується нове життя, таке ж живе та прозоре як і пейзаж навколо мене.  Ось вона, справжня ідилія для художника. Ми в Карпатах і саме тут, коли малюєш, здається час зупиняється і весь Всесвіт зосереджений на тобі. Прогулюючись прекрасними місцями, я була вражена багатовіковою традицією та культурою Гуцулів. Саме тут протікає життя неймовірно талановитих Українських горців, які навчилися жити в гармонії з природою та стати невід’ємною частиною мистецтва. Впродовж багатьох років, українці-верховинці – складали свій спосіб життя, створюючи свою неповторну культуру. Мене дуже вразила наявність великої кількості дерев’яних споруд. Багатий Закарпатський край ялинових і букових лісів дозволяє з давніх часів будувати житлові та господарські споруди з дерева. Хоча, кажуть, цей матеріал не довго живе, проте коли ми йшли підкорювати Говерлу, на шляху були споруди яким більше ста років. Саме в Карпатах можна оцінити, як зберігаються традиції народних майстрів побачивши на власні очі сучасні храми, будинки відпочинку, котеджі та гуцульські гражди. Саме тут шанують такі свята як Івана Купала, ми теж не були осторонь і приймали участь у святкуванні. Вражень та емоцій – море, це і надихнуло наших студентів на створення нових робіт. Дякуючи нашому викладачеві, ми навчилися новим технікам відтворення оточуючої краси на полотні - олійними фарбами. Студенти постійно намагалися ділитися своїми здобутками в жанрі пейзажного живопису і що найважливіше, нам хотілося повною мірою передати в своїх роботах красу того світу та спробувати зупинити нестримний наступ урбанізації.  Мальовничий краєвид села, де ми зупинилися, доповнює і збагачує старий австрійський міст. Який ми теж відтворили в своїх роботах. Я впевнена, більшість із нас чекає літа, бо ми їдемо в Карпати. Мабуть – це одна із найвагоміших причин моєї любові до нашого мистецького факультету. Ця частина України – завжди була джерелом натхнення для творчих людей. І коли ми, разом із студентами підкорили Говерлу, я знаю, ми підкорили щось більше, і це мабуть непідробна любов до мистецтва та краси, яка оточує нас.

Яскраві враження про захоплюючі місця в яких довелося побувати привезли з собою студенти 13 (1) та 23 (1) груп, під керівництвом викладачів Ю.М. Малєжик та Л.Г. Гусєвої. Наприклад, по дорозі до м. Ужгород, відвідали м. Київ – побачили архітектуру міста, його музеї, картинні галереї.

У м. Ужгород студентів очікувало чимало екскурсій: знайомство з містом, відвідування художнього музея ім. Й. Бокшая, екскурсія до місцевого Ужгородського замку. Виїзд до незабутнього м. Мукачево, де довелося погуляти по старовинному замку Паланок. Все це і ще море вражень від м. Львов, у якому відбулася розгорнута екскурсія та підйом на Замкову гору, де з самої високої точки Високий Замок відкривається дивовижний вид на все місто – аж дух перехоплює!

Побачити та оцінити студентські етюди, замальовки, фотогазети ви зможете під час мистецького руху "ALLA-PRIMA" у жовтні.

Інформація надана ректоратом.

 

 

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись