• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

«Вклонімося визволителям України»

До Дня визволення України від німецько-фашистських загарбників в універсальному читальному залі, з 21 по 30 жовтня представлена виставка «Вклонімося визволителям України». На ній представлена Друга світова війна в національній пам’яті українців. Виставлені книги, періодичні видання, фотоальбоми, що розкривають прославлені і трагічні сторінки подій 1941-1944 років.

Сторінки Книг Пам’яті і Скорботи України передають біль втрат заради щасливого життя на рідній землі. Спогади очевидців подані в листівках партизанських і підпільних загонів. Розповідають книги про героїв визволення України: партизанів і підпільників, освітян і науковців, жінок-героїнь, юних героїв. Звертається увага на трудовий подвиг робітників, суспільно-політичні організації та рухи України в період Великої Вітчизняної війни. Висвітлені трагічні сторінки Бабиного Яру. Збірниками матеріалів і документів представлений Нюрнберзький процес.

Періодичні видання розгортають дискусійні теми. «Чому таку дорогу, неоплатну ціну ми заплатили за перемогу над фашизмом у 1939-1945 роках?» (Історія в школі. – 2010. - № 3. – С. 21-26). Тема «Дня» - Велика Вітчизняна очима сучасної молоді.

Кіровоградщина в роки Другої світової війни представлена відомими краєзнавцями: Матівосом Ю. М. («Сторінки безсмертя» - окупація міста, подвиг кіровоградських героїв у боротьбі з загарбниками), І. Д. Петренком («Нацистським окупаційним режимом: маловідомі сторінки з історії Олександрівського району (в документах та спогадах)).

Книги-новинки виставки:
В. Доценко «Щоб пам’ятали» (Кіровоградщина в роки ВВв); В. Шураков, Р. Федосеєва «Земний уклін тобі, солдате…»; В. Педак «Дякуємо і мертвим і живим» (Людяність мирного населення Німеччини. Із свідчень остарбайтерів).

Цікавого й повчального перегляду!

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись