• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Через терни до зірок

На базі фізико-математичного факультету нашого університету з 30 травня по 3 червня працювала ІІ Літня Астрономічна школа, у якій прийняли участь учні кращих шкіл області – Кіровоградського обласного комплексу, педагогічного ліцею, ЗОШ № 6, 8, 32 м. Кіровограда, Цукрозаводського НВК, НВК № 1, 3 м. Помічної, Олександрійської гімназії-інтернату, Новопразького НВК.

Кожному з нас доводилось дивитись у зоряне небо, нам хотілось осягнути його таємниці, дізнатись більше про далекі планети. Особливо це цікаво у дитячому віці. Більшість сучасних школярів часто не мають змоги поповнити свої знання у цій галузі. Та школярам нашої області пощастило – цього року вдруге на теренах Кіровоградщини запрацювала ІІ Літня Астрошкола.

Для юних любителів астрономії навчатись у Літній Астрошколі було суцільним задоволенням. Серед заходів, що проводились, були чудові лекції викладачів КДПУ ім.В.Винниченка та кращих вчителів області. Особливо запам’ятались цікаві розповіді О.В. Волчанського, С.В.Скороход, Ю.В.Буряка, Л.О.Мітленко. За допомогою телескопів учасники школи спостерігали сонячні плями, вчились визначати межі сузір’їв на нічному спостереженні неба, милувались красою Сатурна.

Незабутні враження залишились після відвідування музею авіації ДЛАУ, після екскурсії у Чигирині, де учні ознайомились з відомими історичними пам’ятками Черкащини. Багато часу було провено у навчальних аудиторіях, та там було дуже цікаво – адже доводилось розв’язувати непрості астрономічні задачі, складати астрономічну абетку, створювати «кораблі майбутнього» із підручних засобів, виготовляти повітряних зміїв, знайомились з проектами з робототехніки . Все важко і перерахувати. Проте, учасники школи не тільки навчались – а й цікаво відпочивали, весело проводили час. Довелось змагатись у різноманітних спортивних змаганнях, танцювати флеш-моб. Та найцікавішим моментом була участь команд у квесті «Вулицями маленького Парижа». Кожна команда отримала картку з координатами певних історичних пам’яток Кіровограда . Необхідно було якнайшвидше пройти маршрут , дізнатись якомога більше історичних відомостей про споруду , сфотографуватись групою на її фоні і відповісти на запитання «Чому ж Кіровоград називають маленьким Парижем». Кіровоградці були здивовані, коли бачили, як вулицями міста пересуваються групи допитливих науковців у темно-синіх галстуках. Всі учасники ІІ Астрошколи з нетерпінням чекали поїздки у Нову Прагу , адже там вони провели найкращі дні свого відпочинку – тут треба було продемонструвати свої вміння швидко розбивати палатку, готувати обід, тут готувались до нічного спостереження неба і осягали таємниці зоряних глибин, співали та танцювали біля вогнища, слухали чудові балади у виконанні «несамовитого гітариста» Роми.

Участь у роботі Астрошколи залишить незабутній слід у пам’яті учасників, всі надовго запам’ятають слова гімну Астрошколи – пісні Анатолія Матвійчука «Сузір’я».

Учасники астрошколи висловлюють подяку всім, хто доклав зусиль для того, щоб ІІ Літня Астрошкола для юних любителів астрономії запрацювала – начальнику відділу освіти Олександрійської РДА Коріненко О.А., декану фізико-математичного факультету КДПУ ім.. В.Винниченка Ріжняку Р.Я., директору Новопразького НВК Остаповець О.І., директору обласного ЦНТТУМ Долгушеву В.А., координатору проекту Мітленко Л.О. Особлива подяка викладачам Чабан О.М., Дробот Т.В., Мірошниченко О.І., Буряку Ю.В., Заніздрі І.В., Скороход С.В., Бузько В.Л., Волчанському О.В., Остаповцю А.Б.

За ці короткі п’ять днів роботи Астрошколи учні знайшли чудових друзів, з якими не хотілось прощатись. Та у наступному році все розпочнеться знову. Прощавай, ІІ Літня Астрономічна школа. Чекаємо на тебе, ІІІ Літня Астрошкола.

Автор тексту – Єрьоменко Гуллер, учениця 10-А Новопразького НВК

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись