• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
Відбулася всеукраїнська конференція

Відбулася всеукраїнська конференція "Цифрова гуманістика: Інформаційні технології та інформаційне моделювання на сучасному етапі розвитку суспільства"

4-5 червня відбулася перша всеукраїнська науково-практична конференція «Цифрова гуманістика: Інформаційні технології та інформаційне моделювання на сучасному етапі розвитку суспільства». Захід проходив на базі факультету математики, природничих наук та технологій кафедрою інформатики, програмування, штучного інтелекту та технологічної освіти. Співорганізаторами конференції виступили: КНУ імені Тараса Шевченка, Державний університет інформаційно-комунікаційних технологій, Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького та ГО «Когнітивні дослідження».

Конференція була присвячена обговоренню актуальних питань використання сучасних інформаційно-комунікаційних технологій та математичного моделювання в різних сферах діяльності суспільства в умовах цифрової трансформації та сталого розвитку.

У роботі конференції взяли участь науково-педагогічні працівники вищої освіти, педагогічні та інші працівники в галузі інформаційних технологій та інформаційного моделювання, аспіранти, здобувачі вищої освіти о/с бакалавра та магістра, а також ІТ-практики і фахівці суміжних сфер – майже 100 осіб, як і планувалося.

Загалом були представлені понад двадцять закладів вищої та середньої освіти з майже десяти міст України: м. Київ – КНУ імені Тараса Шевченка, НТУУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Державний університет інформаційно-комунікаційних технологій, Державний торговельно-економічний університет, Київський інститут бізнесу та технологій, Ліцей "Престиж"; м. Дніпро – НТУ "Дніпровська Політехніка", Дніпровський державний університет внутрішніх справ; м. Харків – ХНПУ імені Г. С. Сковороди, Харківський національний університет радіоелектроніки; м. Херсон – Херсонська державна морська академія, Херсонський державний аграрно-економічний університет, ВСП "Морський фаховий коледж Херсонської державної морської академії"; м. Луцьк – Луцький національний технічний університет; м. Кривий Ріг – Криворізький національний університет; а також ЗВО м. Кропивницький ­ ЦДУ імені Володимира Винниченка, Центральноукраїнський національний технічний університет, Льотна академія Національного авіаційного університету, м. Кропивницький, і це не повний список.

З вітальним словом до учасників конференції звернулися проректор з наукової роботі ЦДУ Лілія Клочек, в.о. декана факультету математики, природничих наук та технологій Андрій Ткачук та в.о. завідувача кафедри інформатики, програмування, штучного інтелекту та технологічної освіти Людмила Чистякова. Вони наголосили на актуальності та важливості проведення наукових заходів із цифрової трансформації та підкреслили необхідність наукової дискусії у сфері цифрової гуманістики.

У перший день конференції відбулось пленарне засідання та тематична сесія.

Робота конференції розпочалася з лекції-презентації доктора педагогічних наук, професора кафедри математики та цифрових технологій Миколи Ілліча Садового «Формування предметних компетентностей в ході інформаційного моделювання». На конкретних прикладах були висвітлені результати впровадження в освітній процес цифрових технологій викладачами кафедри.

Доповідь доктора історичних наук, професора кафедри математики та цифрових технологій Рената Ріжняка «Програма європейської комісії «Цифрова Європа» для розвитку цифрових технологій в освіті» була присвячена огляду основних посилів програми «Цифрова Європа» та аналізу можливостей залучення українських науковців до європейських грантових програм.

Питання дослідження якості освіти в умовах цифрової трансформації освіти були розглянуті В доповіді доктора історичних наук, професора кафедри математики та цифрових технологій Наталі Пасічник. Зроблено огляд сучасних інформаційно-аналітичних систем та можливостей їхнього застосування для аналізу якості освіти.

У своїй доповіді «Практика використання Microsof Copilot Chat у вищій освіті» Катерина Осадча, доктор педагогічних наук, професор кафедри інформатики і кібернетики Мелітопольського державного педагогічного університету Богдана Хмельницького висвітлила напрямки та перспективи інноваційних технологічних рішень для навчальних закладів вищої освіти.

Доповідь Вікторії Жебки, доктора технічних наук, професора, завідувача кафедри технологій цифрового розвитку Державного університету інформаційно-комунікаційних технологій, «Використання LabRocket для оцінювання робіт з Python: результати та перспективи для викладачів та студентів» була присвячена практичним питанням розробки та впровадження автоматизованої електронної системи оцінювання в навчальний процес. Ментором-доповідачем виступив Ігор Гангало, і в його формі подачі доповідь фактично перетворилася на майстер-клас!

Завершилася пленарна частина виступом Ольги Кравченко, кандидата технічних наук, доцента кафедри інформаційних систем та технологій Київського національного університету імені Тараса Шевченка, на тему «Освіта без кордонів: ІТ як основа міжнародної співпраці», який вона провела з кампусу університету Аліканте (Іспанія).

Цікавим і практично насиченим було продовження конференції у форматі тематичної сесії. На конференції обговорювали важливі аспекти інформаційних технологій у різних сферах: від соціуму до юриспруденції. Теми включали інформаційні системи в економіці, екології та психології, а також їхня роль у сфері освіти. Обговорювалися також кібербезпека, обробка даних та штучний інтелект. Учасники конференції порушували питання робототехніки та досвід розвитку цифрової освіти у Європі.

Плідну та безперебійну роботу конференції забезпечували модератори – Олена Присяжнюк, Світлана Шлянчак та Ірина Лупан.

Робота конференції продовжилася проведенням секційних засідань, а  завершилася підведенням підсумків, де були обговорені основні висновки та результати заходу. Атмосфера сприяла щирому, відвертому, незаангажованому спілкуванню, творчій і плідній співпраці.

До нових зустрічей! Рухаємо дослідження у сфері цифрової гуманістики разом!

4

Програму та презентації матеріалів конференції можна переглянути тут 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись