• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
Профорієнтаційна онлайн-зустріч «Молодь – майбутнє митної служби на шляху до європейської інтеграції»

Профорієнтаційна онлайн-зустріч «Молодь – майбутнє митної служби на шляху до європейської інтеграції»

На початку цього навчального року між Центральноукраїнським державним університетом імені Володимира Винниченка та Державною митною службою України було підписано меморандум про взаємодію та співробітництва. Тож 18 квітня 2024 року в стінах нашого університету за ініціативи керівника Кропивницької митниці Євгена СКІБІЦЬКОГО було проведено розширену профорієнтаційну онлайн-зустріч на тему: «Молодь – майбутнє митної служби на шляху до європейської інтеграції».

На зустріч завітали зацікавлені студенти та викладачі всіх п’яти факультетів Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка.

Метою цього заходу було питання актуалізації підвищення ефективності підготовки фахівців з вищою освітою та сприяння їхній практичній підготовці, підвищення кваліфікації посадових осіб апарату Держмитслужби та її територіальних органів в умовах воєнного стану.

Учасників вітали заступник Голови Державної митної служби України – Владислав СУВОРОВ, ректор Центральноукраїнського університету імені Володимира Винниченка Євген СОБОЛЬ, ректор Національного університету «Одеська юридична академія» Олег ТОДОЩАК, ректор Одеського національного економічного університету Анатолій КОВАЛЬОВ, директор Дунайського інституту Національного університету «Одеська морська академія» Валентин ЧИМШИР і перший проректор Чорноморського національного університету імені Петра Могили.

Тематика зустрічі була адаптована до реалій сьогодення в умовах війни, які породжують суцільну невизначеність і ускладнюють планування. Але тому саме ці обставини змушують нас адаптуватися, коригувати й змінювати роботу. Це вже є нормальним. Основні аспекти проблемних питань було розподілено на три теми.

Перша – реалізація державної митної політики, у межах якої доповідали:

  • директор Департаменту транзитних процедур Держмитслужби Сергій ДЕМЧЕНКО з доповіддю «Упровадження європейських правил транзиту товарів (системи NCTS) в Україні»;
  • директор Департаменту організації виконання митних формальностей Держмитслужби Андрій АРТЕМЕНКО з доповіддю «Особливості митного контролю та митного оформлення товарів в умовах воєнного стану»;
  • заступник директора Департаменту боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Держмитслужби Олексій КАЛИНОВИЧ з доповіддю «Актуальні питання боротьби з контрабандою»;
  • заступник директора Департаменту спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення Держмитслужби Тетяна КРАСНОЛУЦЬКА з доповіддю «Спеціалізована підготовка як елемент ефективної роботи митниці».

Другу тему, яка стосувалась управління персоналом у митних органах, розкрив директор Департаменту по роботі з персоналом Держмитслужби Володимир КАСЬЯН у доповіді «Стратегія управління персоналом Державної митної служби України щодо оновлення кадрового потенціалу митних органів завдяки залученню молоді».

Третю тему було присвячено особливостям роботи митних органів, у межах якої доповідали:

  • в.о. начальника Одеської митниці Юрій ЧЕРДИНЦЕВ;
  • начальник Кропивницької митниці Євген СКІБІЦЬКИЙ;
  • начальник Миколаївської митниці Сергій МИКОЛЕНКО.

Четверту тему, яка стосувалася взаємодії та співробітництва із закладами вищої освіти було обговорено в доповідях, які стосувались особливостей підготовки фахівців за освітніми програмами митного спрямування:

  • в.о. завідувача кафедри менеджменту та підприємництва Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка, професора Олександра ЛЕВЧЕНКА;
  • декана факультету цивільної та господарської юстиції національного університету «Одеська юридична академія» Дениса КОЛОДІНА;
  • декана факультету судового та міжнародного права Національного університету «Одеська юридична академія» Богдана ФАСІЯ;
  • завідувачки кафедри фінансів Одеського національного економічного університету Марини СЛАТВІНСЬКОЇ;
  • заступника директора з науково-педагогічної роботи Дунайського інституту Національного університету «Одеська морська академія» Ірини СМІРНОВОЇ;
  • доцента кафедри конституційного та адміністративного права і процесу Чорноморського національного університету імені Петра Могили Олени КАПЛІЙ.

На завершення зустрічі виступив Сергій ТРУСОВ, член Громадської ради при Міністерстві фінансів України та Громадської ради при державній митній службі України, редактор видавництва ТОВ «Панорама» (журналу «Митний брокер»), з доповіддю «Громадська рада при Держмитслужбі (Діалог «Бізнес-наука-влада» з питань митної справи).

Наші студенти активно долучалися до обговорення тем та запитували про все, що стосується їхнього майбутнього працевлаштування, стажування чи проходження практики в митних органах України.

Цікавими були факти, які висвітлювалися в презентаціях та стосувалися питань шахрайських схем із оформленням документів на товар і порушення при перетині державного кордону. Тому це викликало серед студентства жваву дискусію.

Саме ці зустрічі запевняють у тому, що молодь, яка в майбутньому долучиться до рядів фахівців Держмитслужби України, буде відповідати всім сучасним вимогам важливих установ нашої держави.

Інформацію надано факультетом математики, природничих наук та технологій
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись