• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Чорнобиль

Сьогодні на факультеті історії та права у Кіровоградському державному педагогічному університеті відбулося вшанування пам’ять ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи. Студенти-історики добре пам’ятають, що у ніч з 25-го на 26-е квітня 1986 року о 1:23 стався тепловий вибух Четвертого реактора Чорнобильської атомної електростанції.

Вибух мав руйнівний характер, в наслідок чого було повністю зруйновано будівлю реактора із подальшим виділенням у атмосферу радіоактивних речовин. Зупинити випромінення вдалося лише до кінця 1986-го року, мобілізувавши ресурси СРСР, а також завдяки життям сотні тисяч ліквідаторів. Радіоактивна хмара від аварії пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США. Приблизно 60% радіоактивних речовин осіло на території Білорусі. Близько 200 тисяч людей було евакуйовано із зон забруднення. Спершу наслідки намагалися приховати, але оцінивши реальну ситуацію, яка склалася, було вирішено розпочати негайну евакуацію населення із найближчих населенних пунктів. Відразу ж після евакуації, навколо ЧАЕС було створено 30-кілометрову Зону відчудження. Після третьої пари студенти всіх груп стали у живий ланцюг, влаштували мітинг. Вшанували пам’ять ліквідаторів хвилиною мовчання, запаливши свічки.

Члени студентської ради, на чолі із студентом другого курсу Шупрудько Андрієм, підготували стенд «Чорнобильські дзвони».

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись