• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Підсумки навчального року: матеріальна база ЦДУ

2022-2023 навчальний рік був для ЦДУ роком оновлень та перетворень не лише у зв’язку з перейменуванням та розширенням освітнього профіля, відкриттям нових навчальних спеціальностей та освітніх програм — реконструкцій, ремонтних робіт та оновлення зазнала і матеріальна база університету.

Докладніше про стан навчальних корпусів, адміністративних приміщень та гуртожитків, а також про функціонування університету у нинішніх непростих умовах розповів проректор з економічного розвитку та інфраструктури ЦДУ Олександр Матвєєв.

Нинішній навчальний рік почався із ревізії проблемних об’єктів та розробки плану вирішення наявних проблем та ремонту аварійних приміщень. А таких виявилося чимало, особливо з огляду на нагальність приведення до ладу укриттів і сховищ, підвальних приміщень, запасних виходів тощо, що мають надважливе значення для дотримання техніки безпеки. Крім того, дуже актуальним для університету є питання економії коштів та пошук можливостей для збільшення доходів, зокрема шляхом реогранізації збиткових та розвитку перспективних напрямів діяльності.

Окремим пунктом є також залучення коштів у вигляді благодійної допомоги та грантів. У зв’язку з війною фінансування до загального фонду університету з боку МОН значно скоротилося, і це означало, що для того, щоб не тільки вижити, але й розвиватися у ці непрості часи, університет має збільшувати прибутки до спеціального фонду. Спільно з усіма відділами ЦДУ ректоратом була розроблена ціла програма заходів із економії та залучення коштів та розширення платних послуг, що їх надає ЦДУ, — їх реалізація дозволила університету у 2022 році погасити борги за комунальні послуги, інтернет, послуги з акредитації (разом на суму близько 4,5 млн гривень), а також збільшити доходи від платних послуг до спеціального фонду на 23% порівняно із 2021 роком, що становить більше, ніж 8 млн гривень.

У цьому році університет активно допомагав переселенцям із зони бойових дій та районів, що постраждали внаслідок російської військової агресії. Зокрема, гуртожитки ЦДУ прийняли близько 270 внутрішньо переміщених осіб. Для цього було реорганізовано санаторій-профілакторій «Юність», облаштовано 45 додаткових місць, забезпечено збільшення замовлень у їдальнях. Завдяки меценатам, міжнародним гуманітарним організаціям та допомозі друзів і партнерів ЦДУ вдалося суттєво поліпшити умови проживання у гуртожитках, зробити ремонт кухонних приміщень, встановити нові бойлери у душових, а також організувати закупівлю побутової техніки, продуктів харчування, засобів особистої гігієни, комплектів постільної білизни тощо.

В цілому за 2022-2023 н.р. університет провів значну роботу із оновлення матеріальної бази:

  • приведені до ладу підвали, сховища та укриття забезпечені засобами пожежогасіння, питною водою, зв’язком і медикаментами;

  • проведено закупівлю офісної техніки для адміністративних відділів (принтери, сканери, роутери тощо);

  • проведені ремонти дахів, сходів у кількох корпусах;

  • приведена до ладу база відпочинку «Буревісник»;

  • проведені ремонтні роботи в актовій залі (замінені оббивка сидінь, завіси, покриття сцени, оновлено технічне обладнання, освітлення сцени);

  • відремонтовано приміщення бібліотеки, оновлено полиці і стелажі для книг;

  • відремонтовано систему вентиляції, а також систему водовідведення у навчальному корпусі №2;

  • відремонтовано та повністю оновлено обладнання в хімічних лабораторіях на факультеті математики, природничих наук і технологій, встановлено нову систему вентиляції, аудиторії обладнано спеціальними меблями;

  • усунуті недоліки реконструкції стадіону на факультеті фізичного виховання, відновлено трав’яне покриття футбольного поля;

  • встановлено пандуси, відремонтовано дахи, сходи, вхідні двері і ґанки в кількох корпусах.

В цілому на ремонтні роботи витрачено близько 1 млн 300 тис гривень, при цьому вдалося чимало зекономити шляхом виготовлення меблів для деяких приміщень власними силами, а також допомозі меценатів та участі грантових коштів.

Наприклад, частково за рахунок гранту від європейської організації відремонтовано і переобладнано приміщення колишньої їдальні №1 – воно перетворилося на зручний і затишний студентський коворкінг, де можна зібратися разом, провести майстер-клас, музичний чи літературний вечір, засідання клубу настільних ігор тощо.

Наразі на завершальному етапі ремонт лінгафонного кабінету на факультеті української філології, іноземних мов та соціальних комунікації. Зроблений косметичний ремонт приміщення, закуплені і встановлені меблі, придбане і готується до встановлення технічне обладнання. Оновлений лінгафонний кабінет допоможе покращити якість підготовки майбутніх перекладачів, лінгвістів, філологів.

Крім того, нещодавно проведені ремонтні роботи у фойє навчального корпусу №5, неподалік приймальної комісії, встановлені зручні лавки для сидіння, інформаційні панелі та рекламні банери.

«Злагоджена та ефективна робота ректорату, адміністративних відділів та господарських служб університету дозволяє завершити цей навчальний рік з відчуттям виконаного обов’язку, — каже Олександр Матвєєв, — а також ставити перед собою завдання і на наступний рік. Ми вже почали роботу з підготовки проєктів та розробки кошторисів для встановлення системи автономного опалення адміністративних будівель по вул. Шевченка, 1, утеплення навчального корпусу №4, продовження ремонтних робіт у гуртожитках та на базі відпочинку “Буревісник” тощо».

Влітку, поки студенти на канікулах, а викладачі – у відпустках, господарські служби університету традиційно проводять планові ремонтні роботи навчальних та адміністративних приміщень ЦДУ, а також готуються до майбутнього опалювального сезону, здійснюють профілактичний огляд техніки тощо.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись