• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
Професор ЦДУ Лілія Рябовол взяла участь у презентації монографії з конституціоналізму

Професор ЦДУ Лілія Рябовол взяла участь у презентації монографії з конституціоналізму

7 червня 2023 року відбулася презентація колективної монографії «Український конституціоналізм: історія становлення та перспективи розвитку». Професор кафедри права та правоохоронної діяльності Лілія Рябовол репрезентувала результати своїх наукових пошуків у Розділі 1 «Український конституціоналізм: теорія, історія, практика, становлення в контексті європейської інтеграції».

Ініціатором проведення цього тематичного колективного дослідження стала кафедра фундаментальних і галузевих юридичних наук факультету права, гуманітарних і соціальних наук Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського.

Свої наукові доробки репрезентували дослідники з різних закладів вищої освіти України – Є. Є. Лашко, Л. О. Васечко, А. О. Уманська, В. Л. Скрипник, В. Д. Шаповал, І. О. Таран (Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського); О. В. Марцеляк (Київський національний університет імені Тараса Шевченка); Н. С. Юзікова (Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара); А. Й. Француз, М. В. Григорчук (Університет економіки та права «КРОК»), А. Є. Шевченко (Навчально-науковий інститут права Державного податкового університету); Ю. О. Заіка (НДІ приватного права і підприємництва імені академіка Ф. Г. Бурчака НАПрН України).

У розділах монографії висвітлено такі актуальні питання: конституціоналізм як основа побудови правової держави; розвиток конституціоналізму в Україні в умовах російської агресії; утвердження конституціоналізму в Україні як гарантія захисту права власності; тощо. Важливо, що автори не лише акцентували на різні аспекти проблеми вітчизняного конституціоналізму, але й окреслили шляхи їх вирішення, тобто, ця спільна наукова праця має не лише теоретичне, але й практичне значення. У процесі презентації, яка проходила у змішаному форматі, її учасники дійшли висновку, що монографія лише започатковує наукову дискусію з багатоаспектної проблематики конституціоналізму.

Пропонуємо вихідні дані цієї наукової праці та DOI, за яким є можливість ознайомитися з її змістом: Український конституціоналізм: історія становлення та перспективи розвитку : монографія / за заг. ред. В. Л. Скрипника; МОН України, Кременчуц. нац. ун-т ім. Михайла Остроградського. Харків : Право, 2023. 160 с.

DOI: https://doi.org/10.31359/9789669985255

Науковий керівник навчально-наукової лабораторії
суспільствознавчої освіти
 ЦДУ, доктор педагогічних наук,
професор Л. Т. Рябовол

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись