• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
У ЦДУ імені Володимира Винниченка відкрилася лабораторія з програмування мікроконтролерів та робототехніки

У ЦДУ імені Володимира Винниченка відкрилася лабораторія з програмування мікроконтролерів та робототехніки

3 квітня в 13.00, в ауд. 201 факультету математики, природничих наук та технологій, відбулась довгоочікувана подія – відкриття сучасної лабораторії «Програмування мікроконтролерів та робототехніки» на базі кафедри інформатики та інформаційних технологій.

Створення лабораторії стало результатом титанічних зусиль членів кафедри інформатики та інформаційних технологій, передусім завідувачки кафедри С.О.Шлянчак, доцента О.Ф.Баранюка, викладача Л.Д.Ганенко, а також студентів – Сергія Котельнікова, Дар’ї Решетнікової, Андрія Ткаченка, Наталії Черненко.

Приємно відзначити, що до відкриття лабораторії долучились також представники адміністрації університету. З вітальним словом виступив ректор Євген Юрійович Соболь. Він зазначив, що напрямок робототехніки наразі зазнав потужного поштовху і особливу важливість набувають питання розробки та просунення кібертехнологій в сучасних обставинах. Тому відкриття лабораторії програмування мікроконтролерів та робототехніки має стати одним із перших кроків запуску технологічних та робототехнічних стартапів для ентузіастів робототехніки та усіх, хто захоплюється сучасними технологіями штучного інтелекту.

З презентацією лабораторії виступила завідувачка кафедри Світлана Олександрівна Шлянчак. Зокрема вона наголосила, що лабораторія реалізована як проєкт OpenSpace (OpenSpaceTechnology), тобто формування такого стимулюючого середовища, в якому кожен охочий (студент або викладач) може зробити свій внесок і обмінятися знаннями та ідеями з іншими учасниками. Студенти матимуть вільний доступ до лабораторії. Початківці зможуть отримати основні інструменти, матеріали, компоненти та електронні модулі для роботи з мікроконтролерами, а фахівці – поглибити свої знання й набути практичних навичок проєктування вбудованих та автоматизованих систем.

Лабораторія розташовується в кабінеті 201 семиповерхового корпусу університету та обладнана наборами на базі мікроконтролерів Micro:bit та платформи Arduino, а також 3D принтером, який дозволяє створювати сучасні 3D моделі різних об'єктів. Частину обладнання презентували працівники регіональної  ІТ-компанії «Onix» – давнього і надійного партнера кафедри інформатики та ІТ, де працевлаштувались та успішно працюють наші випускники.

Звичайно ж, були і цікаві демонстрації приладів студентами та викладачами. Про це – в наступних новинах!

Сподіваємось, що лабораторія «Програмування мікроконтролерів та робототехніки»  стане платформою для тих, хто хоче навчатися, розвиватися, знаходити однодумців та колег, реалізовувати власні ідеї та стартапи!

Доцент кафедри інформатики та ІТ О.В.Присяжнюк

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись