• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Звіт про підсумки наукової та науково-технічної діяльності в МОН.

7 лютого проректор з наукової роботи університету, професор М.І. Садовий та начальник науково-дослідної частини, доцент І.А. Лівицька звітували у Міністерстві освіти та науки України про підсумки наукової та науково-технічної діяльності у 2013 р.

У ході звіту М.І. Садовий основну увагу звернув на результативність виконання фундаментальних та прикладних наукових досліджень, ефективність використання бюджетних коштів. У презентації було наголошено, що забезпечення наукової та навчальної роботи здійснюється 390 кандидатами наук, доцентами та докторами наук, професорами, що складає 81% від загальної їх кількості, ефективність аспірантури сягає  81% (найбільша серед педагогічних вузів). За минулий рік аспірантура додала до бюджету 140 тисяч грн. Результати наукових досліджень університету оцінені дипломом, срібною та золотою медалями на Міжнародних галузевих виставках тощо. В цілому звіт оцінений задовільно.

Підбиваючи підсумки звітів, перший заступник Міністра Є.М. Суліма звернув увагу на організацію планування діяльності наукових відділів у сфері науки відповідно до рейтингових показників світового рівня. Завершені теми повинні знайти своє відображення та застосування на ринку послуг, у наукометричних джерелах, патентах, свідоцтвах на право власності. Результати досліджень повинні давати додаткові кошти для університетів, бути актуальними для міжнародної спільноти.

Завершені науково-дослідні теми повинні мати прикладне продовження, до них слід залучати інвестиції зацікавлених суб’єктів національної та міжнародної спільноти, мати реального споживача ще на початку формування тематики проектів наукового дослідження, залучати молодих науковців та студентів до виконання наукових досліджень та розробок.

Заступник Міністра Є.М. Суліма наголосив на посиленні контролю за виконанням завдань з фундаментальних досліджень, які здійснюються за бюджетні кошти, зауважив, що дисертаційні роботи не можуть виконуватись за рахунок бюджетних коштів. Результати наукових досліджень держбюджетних тем можуть використовуватись при виконанні дисертаційних досліджень і бути ринком послуг для аспірантів, пошукувачів, докторантів, науковців. Підготовлені за держбюджетні кошти монографії, посібники, методичні рекомендації повинні мати відповідне посилання.

Інформація надана Науковим відділом

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись