• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

«Сонячний годинник», або котра година в книзі?

25 жовтня студентифакультету філології та журналістики радо зустріли Володимира Панченка із презентацією «Сонячного годинника» - книгою сучасного пілігрима, якому в подорожах по Україні відкриваються історії «знайомих незнайомців» із XVII-XXI століть. 

Їх імена переважно відомі, проте чимало життєвих сюжетів і «зигзагів» доль залишаються прикритими пеленою часу. Двадцять чотири розповіді, уміщені в книзі, покликані максимально наблизити небайдужих читачів до тих місць, із якими й пов’язана неповторна драматургія життя людей, вартих уваги нащадків. А щедра добірка ілюстрацій допоможе зримо уявити все те, про що оповідає автор – мандрівник і дослідник.

Знайомство із «Сонячним годинником» було надзвичайно цікавим та світлим, адже в кожного в очах засвітився вогник бажання торкнутися сторінок вічного і водночас плинного – історії життя. Стежками Є. Чикаленка, М. Костомарова, І. Мазепи, Л. Костенко, А. Ахматової, Н. Кобринської, М. Хвильового та інших мандрує Володимир Панченко і запрошує нас до подорожі. Дослідницький стиль книги створений не задля «туристичного путівника» - це щире прагнення перейнятися почуттям причетності до рідної історії, до неповторних доль, до тієї «матерії» життя, що твориться від покоління до покоління. Письменник глибоко усвідомлює неоднозначність мандрів Україною: чим глибше копаєш, тим більше болить за порвані зв’язки часів, адже дуже часто кроки ретроспективою великої історії ведуть до блукання руїнами. Але все-таки наші «сонячні годинники» не зупинилися – ми повертаємося до істин далеких часів. І слова Григорія Сковороди «Пізнай себе!» - шлях до щастя. Колосальність самопізнання – найважливіше: чим краще ми пізнаємо себе в минулому, тим краще для майбутнього. Побачити світ книга повинна очима широкого кола читачів.

Пілігримські дороги Володимира Панченка Україною подарували двадцять чотири історії. Кількість розділів дорівнює кількості годин доби -  дуже символічна випадковість. Стрілка ніколи не зупиняється – у вічному русі життя, події, люди. Сонячний годинник бездоганно і точно показує, котра година, а яким ми бачимо час минулої, теперішньої, майбутньої епохи?

Сторінка за сторінкою - година за годиною...
До мандрів кличе сонця пілігрим
Моєю Україною, де вічність під руїною.
Ця мить розвіє блудний, сірий дим…

Ганна Дудник, студентка 32-ї групи факультету філології та журналістики

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись