• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Наукові записки. Серія: Педагогічні науки

ПРОБЛЕМИ СТУДЕНТСЬКОГО САМОВРЯДУВАННЯ У ВИЩІЙ ШКОЛІ (РЕЦЕПЦІЯ ВІТЧИЗНЯНОГО І ЄВРОПЕЙСЬКОГО ДОСВІДУ)

КУЗЬМІНСЬКИЙ Анатолій Іванович –

доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент

Національної академії педагогічних наук України,

професор кафедри педагогіки вищої школи і освітнього менеджменту

Черкаського національного університету

імені Богдана Хмельницького

e-mail:[email protected]

Анотація

    Стаття присвячена проблемам студентського самоуправління в українських і європейських університетах. Розглядаються форми, структура, функції і особливості студентських самоврядних організацій у вищій школі України, а також Франції і Великобританії. Наголошується на необхідності формування в українських студентів почуття самостійності, самовідповідальності у прийнятті і реалізації конкретних рішень. Показано європейський досвід самоврядування в університетах, зокрема форми представлення та самоорганізації студентів Франції: центральні ради університетів (адміністративна, рада з питань навчання та університетського життя, наукова рада, рада стратегічної орієнтації, рада лабораторії, асоціації, синдикати та ін.). Розкрито функціонування основного інструмента Міністерства національної освіти Франції у розв’язанні проблем студентів – Національної ради вищої освіти та науки і Центру університетських і навчальних справ. Описано технологію виборів до самоврядних студентських органів. Подано загальну характеристику системи студентського самоврядування у Великобританії: діяльність студентських організацій у вищих навчальних закладах, характеристику, основні цілі й форми їх досягнення. Більш детально розглянуто стан студентського самоуправління у Великобританії на прикладі діяльності Студентської спілки Кембріджського університету.

Ключові слова: студентське самоуправління, форми, структура, функції органів студентського самоврядування в університетах Франції й Великобританії.

Повний текст:

Adobe Acrobat Pro PDF

СПИСОК ДЖЕРЕЛ

1. Європейська практика студентського самоврядування в університетах України. – Методичні матеріали / Під. ред. проф. Буяльської Т. Б. – Вінниця, 2005. – 75 с.

2. Кузьмінський А. І. Вступ до університетських студій: Навчальний посібник для студентів університетів. – Черкаси: Вид. від. ЧНУ імені Богдана Хмельницького, 2004. – 174 с.

3. Кузьмінський А. І. Педагогіка вищої школи: навч. посіб. / А. І. Кузьмінський.– К.: Знання, 2011. – 486 с.

4. Макаренко А. С. Педагогические сочинения в 8-ми Т. – М.: Педагогика, 1983. В. 8-ми Т. – Т. 7. – С. 211–217.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись