• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Наукові записки. Серія: Педагогічні науки

ЗАСТОСУВАННЯ ARDUINO NANO ДЛЯ СТВОРЕННЯ ПОРТАТИВНОГО ТЕРМОМЕТРА

СЛІПУХІНА Ірина Андріївна –

доктор педагогічних наук, доцент, професор кафедри загальної фізики Національного авіаційного університету

ORCID ID 0000-0002-9253-8021

e-mail: [email protected]

ЦИМБАЛЮК Іван Сергійович –

студент Національного Авіаційного Університету

ORCID ID 0000-0002-1383-1327

e-mail: [email protected]

КЛЮЧЕНКО Іван Ігорович –

студент Національного Авіаційного Університету

ORCID ID 0000-0002-8054-1995

e-mail: [email protected]

Анотація

    У статті розглядаються фізичні особливості конструювання пірометра на основі Arduinо Nano. Деталізовано конструкцію інфрачервоного термометра та досліджено принцип його дії. Враховано роль впровадження селективної фільтрації вхідного інфрачервоного сигналу, що стало можливим завдяки наявності більш чутливих детекторів та більш стабільних підсилювачів сигналу, що в свою чергу є найбільш важливим кроком у розвитку інфрачервоної термометрії. Здійснено огляд досягнень в напрямку сучасної пірометрії та приведено можливі застосування оптичних термометрів, які базуються на методах безконтактного вимірювання температури тіл. Продемонстровано один із варіантів конструювання пірометра як приладу, складовими якого є окремі модулі (екран, мікросхема, датчик, та ін.). Описано принципи роботи датчика, та сфери його застосування, зокрема в умовах, коли термопари або інші датчики не можуть бути використані або не дають точних даних з різних причин. Показано, що у перспективі є можливою модернізація приладу з метою реалізації можливості онлайн моніторингу температур впродовж тривалих досліджень.

Ключові слова: STEM, пірометрія; інфрачервоний термометр; датчик температури; Arduino Nano.

Повний текст:

Adobe Acrobat Pro PDF

СПИСОК ДЖЕРЕЛ

1. Гордов А. Н. Основы пирометрии / А.Н. Гордов. – М.: Металлургия, 1971. – 448 с.

2. Кадышевич А. Е. Современное состояние и пути развития оптической пирометрии пламени [Электронный ресурс] / А. Е. Кадышевич // УФН 76 683–710. – 1962. – Режим доступа: https://ufn.ru/ru/articles/1962/4/c/.

3. Arduino Based IR Thermometer with TFT Display and TMP006 [Електронний ресурс] // Аrduino project hub. – 2017. – [Online]. Available: https://create.arduino.cc/projecthub/antiElectron/arduino-based-irthermometer-with-tft-display-and-tmp00630a1ef?ref=search&ref_id=infrared%20thermometer&offset=0.

4. Grove – Infrared Temperature Sensor Introduction [Online]. Available: http://wiki.seeed.cc/GroveInfrared_Temperature_Sensor/

5. IR temperature sensor [Online]. Available:: http://www.instructables.com/id/IR-Temperature-Sensor/

6. Principles of Non-Contact Temperature Measurement [Online]. Available: https://www.omega.com/technicallearning/infrared-temperature-measurement-theoryapplication.html

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись