• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Юридична клініка

Програма стажування у Верховній Раді України

18 жовтня на базі Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка відбулася зустріч викладачів та студентів факультету історії та права з представниками громадської організації «Ліга інтернів».

Під час її проведення у формі пізнавальної презентації було ознайомлено присутніх з Програмою стажування у Верховній раді України, яка заснована у 1995 році та є єдиною офіційною та безкоштовною програмою стажування у Парламенті України. Також було надано інформацію про безпосередню діяльність громадської організації, яка є об’єднанням випускників Програми. Представники «Ліги інтернів» продемонстрували відео з цікавими моментами стажування учасників Програми у стінах Парламенту, розповіли історії з особистого досвіду участі та висловили надію зустрітися з присутніми вже в якості учасників стажування.

3F00.tmp

Головна iдея заснування Програми полягала у наданнi пiдтримки Верховнiй Радi України через залучення найкращих студентiв та випускникiв вузiв до роботи в комiтетах й апаратi українського Парламенту. Супутньою метою було надання можливостi молодим фахiвцям долучитися до законотворчої роботи, здобути практичний досвiд законодавчого процесу, а також сприяння кадровому оновленню Апарату Верховної Ради України.

У рамках Програми передбачено:

  • Стажування, яке триває 6 місяців у секретаріатах комітетів та підрозділах Апарату ВРУ. Інтерни беруть участь у роботі над законопроектами, знайомляться з документообігом Верховної Ради та центральних органів виконавчої влади, виконують аналітичну та офісну роботу;
  • Навчання.Інтерни вивчають унікальні курси з аналізу державної політики, гендерної політики, техніки законотворення та нормотворення, дипломатії, ораторського мистецтва тощо;
  • Розвиток потенціалу лідерства. Щотижня для інтернів проводяться зустрічі з відомими політичними та громадськими діячами України, іноземними експертами, представниками у сфері бізнесу та культури;
  • Дозвілля.Програма організовує культурно-просвітницькі заходи для учасників стажування, зокрема екскурсії до державних установ, музеїв, соціальні, благодійні, мистецькі, спортивні ініціативи.

Мета програми – надати молодим громадянам України можливість взяти безпосередню участь у законодавчому процесі та процесах прийняття державних рішень, набути досвіду роботи в органах законодавчої та виконавчої влади і таким чином створити передумови для їх професійного зростання й успішної суспільно-політичної діяльності. За час стажування учасники Програми освоюють цінні професійні та комунікативні навички, які сприяють досягненню цих завдань.

Також представниками ГО «Ліга інтернів» зазначалося, що Програма стажування здiйснює свою дiяльнiсть, керуючись принципами демократiї та верховенства права, прозоростi та чесностi, полiтичної незааганжованостi, вiдповiдальностi перед учасниками Програми та її партнерами.

Стажування може проходити у двох формах за вибором учасників: повний день (9:00-18:00) та неповний день (9:00-13:00 та 14:00-18:00), у свою чергу, представниками «Ліги інтернів», які особисто проходили стажування за даною Програмою, було рекомендовано обирати повний робочий день щоб максимально поринути у атмосферу здобуття важливих професійних знань та навичок.

Під час зустрічі було розкрито питання щодо того, як стати учасником Програми стажування, зокрема, необхідно пройти два етапи відбору: конкурс аплікаційних форм, який оголошується щороку восени, та співбесіду з конкурсною комісією. До конкурсанта висуваються наступні вимоги:

- громадянство України;

- вільне володіння українською мовою;

- базова вища освіта;

- вік до 29 років включно;

- не бути працівником ВРУ або помічником народного депутата України;

- достатній рівень володіння іноземною мовою;

- відмінне володіння комп’ютером;

- активна громадська позиція.

На сьогодні Програма підтримується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Партнером Програми у координуванні та здійсненні відбору інтернів, її діяльності є Управління міжпарламентських зв’язків Апарату Верховної Ради України.

За 22 роки існування Програми стажування близько 1500 молодих фахівців у галузях права, політології, економіки, фінансів тощо пройшли стажування у комітетах Верховної Ради та управліннях її апарату, інших органах державної влади.

Підсумовуючи вищезазначене, можна зробити висновок що Програма дає учасникам безцінний досвід роботи у державних органах влади, участь в законотворчому процесі та процесі прийняття державних рішень, професійний розвиток, старт кар’єри та безліч нових знайомств та вражень.

Зустріч пройшла у дружній атмосфері, студенти виявили щиру зацікавленість до різних аспектів діяльності громадської організації та до реалізації Програми стажування, адже це чудовий шанс стати учасником головних для держави процесів та бути у центрі історичних подій. До того ж, це не тільки робочі завдання та проекти, а й можливість знайти друзів на довгі роки.

Також від студентів надходило багато питань, серед яких були і питання з приводу фінансової підтримки учасників Програми з інших міст, у свою чергу, представники «Ліги інтернів» зазначили, що перед народними депутатами підіймалося дане питання, і відповідна постанова щодо забезпечення наступного покоління інтернів стипендіями в 2018 році буде зареєстрована вже незабаром!

Для детальної інформації можна звертатися за наступними контактами:

01001 м. Київ,
вул. Велика Житомирська, 11, офіс 511
тел./факс: 044 255-92-44
Е-mail[email protected] / [email protected] (голова Правління)
Web-site: http://interns.org.ua/

https://www.facebook.com/internsleague

https://www.instagram.com/liga.interniv

Інформацію надано факультетом історії, бізнес-освіти та права
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись