• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Новини університету

З Днем народження, Тарасе!

На факультеті філології та журналістики розпочалася шевченківська весна. 9 березня, в День народження Тараса Григоровича Шевченка, до стін колиски поетичного слова завітав аматорський хор «Калина», що є лауреатом багатьох вокально-хорових конкурсів і фестивалів.

Концерт, присвячений українському генієві, наповнив народною енергією душу кожного студента, адже українська пісня – це невичерпна краса, вічна сила духу, життєва течія людської мудрості та бездонного оптимізму.

Народні мелодії звучали щиро та щедро, глибинно та гармонійно, торкаючись живої української струни. Двадцять дев’ять артистів кожним поглядом, кожним жестом, кожним відтінком голосу доповнювали мистецьку ідилію. Скільки мотивів, історій за тими рядками, що близькі багатьом.

Прозвучали народні композиції та пісні на слова Тараса Шевченка, як-от: «Гайдамацька», «Хата моя», «А за селом», «Ой у полі жито», «Вчора була суботонька» в обробці Григорія Палія, «Молода шинкарочка», «Навіщо, мамо», «Наша дума, на слава», «Думи мої», «Світи, місяченьку», «Мати сина проводжала», «Із походу повертали козаченьки», «Чепурушка», «Ой та на ринку», (особливу увагу від філологинь заслуговує чоловічий квартет «Козаки-чоловіки», що виконав пісні «Ой там за Дунаєм», «Було колись на Вкраїні») і «Реве та стогне Дніпр широкий». Останню заспівали, мов гімн, разом і стоячи.

Хор «Калина» – взірець пісенної української краси, колоритності – і в одязі, і у вокальній гамі. Сивина на скронях – молодість в очах, давні пісні – сучасні виконавці та слухачі. Не голоси – щебетання, сповнене закоханістю у народну музику

Дуже символічно, що народні пісні переплелися з піснями на слова Шевченка, – це вкотре підтверджує духовну єдність українців із тим, хто словом народив Україну. Мов дитина, вона чекає турботи й любові, любові й турботи – чи багато?

Захотілося взяти «Кобзаря» і перечитати напам’ять вивчені рядки, закарбувати ще раз ті істини, до яких повертаємося, як до молитви чи до заповідей. Не вбивай – українське слово; шануй батька свого і матір свою – Шевченка й Україну; не кради – чуже не кради, адже у нас своє – на вагу золота; не чини перелюби – не зраджуй українським традиціям, цінуй українське, поважай вибір своєї долі – будь патріотом, вірним і гідним нащадком Шевченка!

«У нас мета одна єдина – єдина, вільна Україна!» – з Днем народження, Тарасе!

Ганна Дудник,
студентка VI курсу факультету філології та журналістики

Інформацію надано факультетом філології та журналістики

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись