• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Оголошення абітурієнта

Регіональна нарада-семінар з питань організації вступної кампанії 2018 року

12 грудня 2017 року в м. Запоріжжя відбулася регіональна нарада-семінар для представників приймальних комісій Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської та Донецької областей щодо вступної кампанії 2018-го, під час якої представники МОН України, Дніпропетровського регіонального центру оцінювання якості освіти (ДРЦОЯО) та ДП «Інфоресурс» обговорювали основні положення і новації Умов прийому на навчання до закладів вищої освіти в 2018 році.

25360460 812176962300113 746471382 n

Запрошених представників закладів вищої освіти та наукових установ, що здійснюють підготовку за освітніми ступенями бакалавра, магістра та доктора філософії, усіх форм власності та сфери управління, гостинно приймав Запорізький національний технічний університет на чолі з його ректором доктором технічних наук, професором Бєліковим Сергієм Борисовичем, який побажав успіхів усім учасникам наради-семінару в обговоренні положень вступної кампанії та ЗНО 2018 року, щоб наші випускники отримали найкращі умови для реалізації своїх прав здобувати вищу освіту там де вони прагнуть.

25360601 812176955633447 1037526844 n

Нараду-семінар було організовано представниками МОН України (Рибалко Алла Вікторівна, заступник директора департаменту вищої освіти – начальник відділу університетської освіти МОН України; Кумков Дмитро Леонідович, начальник відділу нормативного забезпечення вищої освіти департаменту вищої освіти МОН України; Волкова Оксана Юріївна, головний спеціаліст відділу нормативного забезпечення вищої освіти департаменту вищої освіти МОН України), ДРЦОЯО (Горбенко-Хвастунова Марина Михайлівна, директор Дніпропетровського регіонального центру оцінювання якості освіти), ДП «Інфоресурс» (Роєцький Дмитро Анатолійович, спеціаліст відділу технічної підтримки Єдиної державної електронної бази з питань освіти ДП «Інфоресурс»).

25395296 812176982300111 568164917 n

У організованому заході взяли участь представник департаменту освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації Захарчук Віктор Миколайович – заступник директора департаменту освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації) та представники наступних ЗВО:

Кіровоградська область: Кіровоградська льотна академія Національного авіаційного університету, Кіровоградський державний інститут комерції, Центральноукраїнський державний педагогічний університет ім. Володимира Винниченка, Кропивницький інститут державного та муніципального управління, Центральноукраїнський національний технічний університет.

25436106 812177002300109 1678106927 n

Запорізька область: Запорізький національний технічний університет, Запорізький інститут економіки та інформаційних технологій, Запорізький національний університет, Запорізький медичний університет, Запорізька державна інженерна академія, Запорізький класичний приватний університет, Енергодарський коледж КПУ, Мелітопольський інститут державного та муніципального управління, КПУ, Мелітопольський державний педагогічний університет, Мелітопольський інститут екології та соціальних технологій, Хортицька національна академія, Таврійський державний агротехнологічний університет, Бердянський державний педагогічний університет

Дніпропетровська область: ДНУ ім. Олеся Гончара, Дніпропетровський національний університет залізничного транспорту ім. академіка Лазоряна, ПВНЗ «Інститут ділового адміністрування» м. Кривий Ріг, Донецький юридичний інститут МВС України, Криворізький державний педагогічний університет, Дніпровський державний технічний університет, Міжнародний гуманітарно-педагогічний інститут «Бейт–Хана», Криворізький металургійний інститут національної металургійної академії України. Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, Криворізький національний університет, Придніпровська державна академія фізичної культури і спорту, Університет митної справи та фінансів, Дніпропетровська медична академія, Національний гірничий університет, Дніпропетровський гуманітарний університет, Університет ім. Альфреда Нобеля, Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Український державний хіміко-технологічний університет, Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. Михайла Туган-Барановського, Дніпропетровський державний аграрно-економічний університет, Національна металургійна академія України, Дніпропетровська академія музики ім. М. Глінки;

Донецька область (південь): Маріупольський державний університет, Донецький національний технічний університет, Приазовський державний технічний університет, Вугледарський коледж Донецького державного університету управляння;

Під час наради були презентовані:

Умови прийому до закладів вищої освіти в 2018 році (Кумковим Дмитром Леонідовичем);

Порядок проведення ЗНО у 2018 році (Горбенко-Хвастуновою Мариною Михайлівною);

Особливості функціонування ЄДЕБО (Роєцьким Дмитром Анатолійовичем).

З-поміж новацій найбільш обговорюваними були наступні:

Під час вступної кампанії 2018-го МОН розширить практику використання широкого конкурсу – коли бюджетне місце надається не конкретному закладу вищої освіти, а прийде до нього разом із вступником з найкращими балами. Широкий конкурс – це методика забезпечення розподілу місць держзамовлення, що передбачає алгоритмічний розподіл вступників за їхніми конкурсними балами та обраними пріоритетностями. Якщо вступник за конкурсною пропозицією закладу встановить в своїй заяві найвищий пріоритет (1 чи 2), то рекомендацію до зарахування він отримає скоріш за все саме до цього закладу вищої освіти. Використання такого підходу в 2018 році розширять для бакалаврів майже всіх педагогічних спеціальностей і вперше застосують для вступу на магістратуру. При вступі на конкурсні пропозиції ЦДПУ ім. В.Винниченка це стосуватиметься спеціальності 081 «Право».

Проте є виключення, зокрема для здобуття ступеня бакалавра на основі повної загальної середньої освіти, закритими (фіксованими) конкурсними пропозиціями залишаться спеціальності 014.02 «Середня освіта. Мова та література (із зазначенням мови)», 016 «Спеціальна освіта», 017 «Фізична культура і спорт» галузі знань 01 «Освіта/Педагогіка», а також спеціальності 023 «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація» та 024 «Хореографія» галузі знань 02 «Культура і мистецтво».

Широкий конкурс при вступі до магістратури для спеціальності 081 «Право» стає можливим, оскільки випробування на цю спеціальність складатимуться в формі єдиного вступного іспиту з іноземної мови (англійська, німецька, французька або іспанська) та єдиного фахового вступного випробування з права та загальних навчальних правничих компетентностей з використанням технологій ЗНО.

Також уперше – в 2018 році, в якості експерименту, проводитимуть єдиний вступний іспит з іноземної мови для вступників до магістратури з низки гуманітарних галузей. При вступі до ЦДПУ ім. В.Винниченка це стосуватиметься спеціальностей 053 «Психологія» та 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації, регіональні студії».

Зареєструватися можна буде з 14 травня до 5 червня 2018 року. Самі ж тестування проходитимуть у 2 етапи: 11 липня – з іноземної мови, 13 липня – з права та правничих компетентностей.

Учасники наради мали можливість отримати відповіді на запитання щодо організації вступної кампанії 2018 р.

Відповіді на питання, задані під час регіональної наради-семінару, МОН України планує оприлюднити на своєму офіційному сайті.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись