• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Наукові записки. Серія: Право

ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВА ОСНОВА ОХОРОНИ АВТОРСЬКИХ ПРАВ НА МАТЕРІАЛИ, ЩО ПЕРЕДАЮТЬСЯ ЧЕРЕЗ INTERNET

 УДК 347.788

Кучеренко Олексій Миколайович,

доцент кафедри цивільно-правових дисциплін юридичного факультету

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ

e-mail: [email protected]

https://orcid.org/0000-0003-3339-693X

Анотація

Стаття присвячена вивченню особливостей цивільно-правових основ охорони авторських прав на матеріали, що передаються через Internet. Автором підкреслюється, що завданням сучасного авторського права є досягнення справедливого та життєздатного балансу інтересів суб'єктів авторських прав та користувачів творів, розміщених на веб-сторінках. У статті проаналізовано національне законодавство у досліджуваній сфері та встановлено, що завантаження цифрової копії об'єкта авторського права на першому та на останньому етапах є відтворенням. У статті автором встановлено, що перенесення через Інтернет наукових, літературних, художніх творів, фільмів, музики, різноманітних програм породжує загрозу створення їхніх дешевих копій (піратство).

Продемонстровано наочно то факт, що у сучасному світі неможливо нічого зробити в Інтернеті, що б потенційно не порушувало чиїсь авторські права. Автором акцентовано увагу на діяльності кіберсквотерів, що використовують принципи реєстраційної системи доменних імен, що ґрунтується на правилі першості, для реєстрації назв торговельних марок, фірмових найменувань, прізвищ, відомих імен без згоди їх власників. Окрім того, встановлено, що кіберсквотингом є реєстрація найменувань доменів, що збігаються із засобами індивідуалізації або подібні до них з їх наступним недобросовісним використанням як для власних комерційних цілей, так і для перепродажу власникам відповідних засобів індивідуалізації. Встановлено, що однією з проблем недосконалості національного законодавства відносно забезпечення захисту та дотримання прав авторів і правовласників в Інтернеті є, зокрема, сукупність соціально-економічних факторів, які спричинили сповільнення поширення та використання сучасних технологій на території України.

Ключові слова: цивільно-правова охорона, авторське право, інформація, Internet, кіберсквотинг.

Повний текст статті:

Adobe Acrobat Pro PDF

Список використаних джерел:

  1. Жаров В.О. Захист права інтелектуальної власності. Захист авторського права і суміжних прав. Захист права промислової власності. Навчальний посібник. К.: ЗАТ «Інститут інтелектуальної власності», 2003. 64 с.
  2. Крупчан О. О. Міжнародно-правові механізми охорони і захисту авторських прав. Питання розвитку права інтелектуальної власності. С.109-110.
  3. Про авторське право і суміжні права: Закон України від 23.12.1993 № 3792-XII. URL:http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/3792-12
  4. Про ратифікацію Конвенції про захист прав і основних свобод людини 1950 р., Першого протоколу та протоколів № 2, 4, 7 та 11 до Конвенції: закон України від 17.07.1997р. URL: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/475/97-%D0%B2%D1%80
  5. Ріппа П.С. Забезпечення авторських прав у мережі інтернет. Науковий вісник Національного університету ДПС України (економіка, право). 2(53). С. 194 – 202.
  6. Рудник Т. В. Деякі проблеми питання захисту авторського права в Україні. Юридичний вісник. № 1. С. 74–77.
  7. Троцюк Н.В. Адміністративно-правовий захист авторського права і суміжних прав: теоретико-правовий аспект. Порівняльно-аналітичне право. 2015. № 2. С. 115–118.
  8. Цивільний кодекс України: Закон України від 16.01.2003 в редакції 31.03.2019. URL: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/435-15
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись