• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Наукові записки. Серія: Право

ОБ’ЄКТ ПРАВОВІДНОСИН У СФЕРІ АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДОЧИНСТВА

УДК 347.998.85

Арестова Людмила Валеріївна,

аспірант Державного університету
інфраструктури та технологій

Анотація

У статті характеризується зміст та особливості об’єкту правовідносин у сфері адміністративного судочинства. Особливість правовідносин у сфері адміністративного судочинства полягає у тому, що в ході їх здійснення оспорюється процес застосування суб’єктом владних повноважень матеріальної правової норми. У результаті запропонована методика розмежування об’єкта матеріальних та процесуальних адміністративно-правових відносин.

Доведено, що матеріальні правовідносини виражають поведінку суб’єктів по відношенню до певних предметів, тобто по відношенню до того або у зв’язку з чим суб’єкти вступають у правовий зв’язок між собою. Отже, об’єктом матеріальних відносин є те, на що вони направлені – на врегулювання поведінки суб’єктів, а предметом таких відносин можуть бути матеріальні і нематеріальні блага, з приводу яких виникають такі відносини (речі та інші матеріальні цінності, продукти духовної творчості, нематеріальні цінності, послуги, дії, бездіяльність та результати їх вчинення або акти їх реалізації, події).

Процесуальні правовідносини забезпечують реалізацію розпоряджень матеріальних правових норм, та складаються заради вирішення конкретних спорів. Крім того, правовідносини у судовому адміністративному процесі виникають при порушенні вимог адміністративно-правової норми і невиконанні адміністративного обов’язку. Вони виникають на підставі публічно-правової конфліктної ситуації, спрямовані на вирішення спору і захист прав та інтересів у сфері публічно-правових відносин.

Особливість правовідносин у сфері адміністративного судочинства полягає у тому, що в ході їх здійснення оспорюється процес застосування суб’єктом владних повноважень матеріальної правової норми.

Визначено, що невладний суб’єкт захищає своє право на реалізацію прав та інтересів передбачених матеріально-правовою нормою, а суб’єкт владних повноважень захищає порядок реалізації ним своїх обов’язків і процес застосування ним матеріальної норми. Як бачимо, те, з приводу чого виникають ці відносини для суб’єктів може різнитися, адже для невладного суб’єкта правовідносини виникають з приводу суб’єктивного права чи інтересу, а для суб’єкта владних повноважень – з приводу порядку реалізації свого обов’язку, що опосередковано передбачає захист публічного інтересу.

Ключові слова: адміністративне судочинство, методика розмежування, об’єкт правовідносин, правова норма, адміністративна справа.

Повний текст статті:

Adobe Acrobat Pro PDF

Список використаних джерел:

  1. Хропанюк В.Н. Теория государства и права: Учебное пособия для вузов / Под.ред. проф. В.Г. Стрекозова М., 2001. 377 с.
  2. Адміністративне право: підр./ Ю.П. Битяк (кер.авт.кол.), В.М. Гарашук та ін; за заг.ред.Ю.П.Битяка, В.М. Гаращука, В.В. Зуй 2-ге вид., перероб.та допов. X.: Право, 2012. 656 с.
  3. Кісіль З.Р., Кісіль Р.В Адміністративне право : навч.посіб. 3-те вид. К : Алерта; ЦУЛ., 2011. 696 с.
  4. Великий енциклопедичний юридичний словник / За заг.ред. акад.. НАН України Ю.С. Шемшученка. 2-ге вид., переробл. і доповн. К.: Вид-во «Юридична думка», 2012. 1020 с.
  5. Адміністративна юстиція в Україні: Навчальний посібник / За заг.ред. А.Т. Комзюка-К.: Прецедент, 2009. 198 с.
  6. Курс адміністративного процесу: навч.посіб./ О.В. Кузьменко. К.: Юрінком Інтер, 2012. 208 с.
  7. Перепелюк В.Г. Адміністративний процес. Загальна частина: Навчальний посібник. 2-ге видання, змінене і доповнене. К.: «Центр навчальної літератури», 2004. 368 с.
  8. Бевзенко В.М. Суб'єкти владних повноважень в адміністративному судочинстві України: дис. ... доктора юрид.наук: 12.00.07. Харків, 2010. 463 с.
  9. Юдельсон К.С. Советский гражданский процесс. М., Госюриздат, 1956. 438 с.
  10. Демський Е.Ф. Адміністративне процесуальне право України: навч.посіб. К.: Юрінком Інстер, 2008. 496 с.
  11. Адміністративний процес України: Навч.посіб. / Комзюк А.Г., Бевзенко В.М., Мельник Р.С. К.: Прецедент, 2007. 531 с.
  12. Бринцева JI.B. Сутність адміністративно-правових спорів та особливості адміністративного порядку їх вирішення в Україні : монографія. X.: Юрайт, 2012. 208 с.
  13. Засади правового регулювання правовідносин у сфері адміністративного судочинства: навчальний посібник / Беззубов Д.О., Заросило В.О., Подоляка С.А та ін. К. МП «Леся», 2015. 120 с.
  14. Кодекс адміністративного судочинства України: науково-практичний коментар / Армаш Н.О., Бандурка О.М., Басов А.В. / За заг.ред Комзюка А.Т. К. Прецедент, Істина. 823 с.
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись