• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Наукові записки. Серія: Право

СУТНІСТЬ ПОНЯТТЯ МЕТОДОЛОГІЇ СУЧАСНОГО ПРАВОЗНАВСТВА

УДК 340.115.7

Кравцова Тетяна Миколаївна,

доктор юридичних наук,

професор кафедри правосуддя

Сумського національного аграрного університету

e-mail: [email protected]

Анотація

У статті здійснюється дослідження окремих теоретичних питань методології сучасного правознавства. У статті розглянуто різні підходи щодо поняття методології, його сутності та значення для розвитку науки, зокрема, юридичної. Встановлено, що з одного боку, методологічне дослідження в галузі науки направлене, насамперед, на сам процес наукового пізнання. А з іншого боку, прийшли до висновку, що методологію можна розподілити на суттєві складові елементи. Перший пов'язаний з науковим пізнанням, другий – з практичною науковою  діяльністю, а третій з організацією наукової діяльності. Спільність цих компонентів методології є те, що вони поєднані для  слугування реалізації означеної мети науковця, дослідника, тощо. На основі аналізу плюралізму думок вчених, встановлено, що методологія правознавства  являє собою  вчення про структуру, логічну послідовну організацію,  принципи, методи, способи та форми теоретико-практичної наукової діяльності  дослідника під час процесу пізнання правових явищ, що досліджуються.

Зазначено, що глобалізація та інтеграція є впливаючими факторами на формування методології сучасного правознавства. Вплив глобалізації позначається на  інтенсифікації досліджень не тільки національних правових систем , як об’єкту дослідження, а й  правових сімей  - типів (сімей) правових систем, їх груп та підгруп, що застосовуються в порівняльному правознавстві.

Ключові слова: методологія, методологія правознавства, право, правознавство, пізнання, діяльність, організація,  глобалізація, інтеграція, наукове дослідження, правова наука.

Повний текст статті:

Adobe Acrobat Pro PDF

Список використаних джерел:

  1. Філософський енциклопедичний словник. Київ: Абрис, 2002. 742 с.
  2. Философский словарь. М.: Политиздат, 1986. 518 с.
  3. Кельман М. Методологія сучасного правознавства: становлення та основні напрями розвитку. Психологія і суспільство. 2015. № 4. С. 33-46.
  4. Новиков А.М., Новиков Д.А. Методология научного исследования. М.: Либроком. 2010. 280 с.
  5. Хридочкин А. В., Макушев П. В. Методология современного правоведения : учебное пособие. Днепр: Издательский дом «Гельветика», 2017. 392 с.
  6. Козюбра М.І. Методологія правознавства і методологія права: співвідношення понять та їх особливості. Право України. 2014. № 1. С. 22-32.
  7. Кузьмин В. П. Место системного подхода в современном научном познании и марксистской методологии. Статья вторая. Принцип системности в методологии диалектического и исторического материализма. Вопросы философии. 1980. № 2. С. 50.
  8. Керимов Д.А. Методология права. Предмет, функции, проблемы философии права. 2-е изд. М.: Аванта, 2001. 559 с.
  9. Рабінович П. Методологія вітчизняного загальнотеоретичного праводержавознавства: деякі сучасні тенденції. Право України. 2014. №1. С. 11-21.
  10. Саїдов А. Методологічні проблеми антропології права. Право України. 2014. №1. С. 156-165.
  11. Оборотов Ю. Аспекти розгортання методології юриспруденції. Право України. 2014. №1. С. 11-21.
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись