• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Наукові записки. Серія: Право

НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРАВ ПОТЕРПІЛИХ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ

УДК 343.122(477)

Котелевський Руслан Іванович,

здобувач Науково-дослідного інституту публічного права

Анотація

У статті розглянуто питання нормативно-правового забезпечення реалізації прав потерпілих (фізичних та юридичних осіб) у кримінальному провадженні. Проаналізовано основні міжнародні документи, що регламентують порядок відшкодування шкоди потерпілим від насильницьких кримінальних правопорушень.

Відокремлене низку положень, що потребують імплементації у вітчизняне законодавство з метою посилення гарантій відшкодування шкоди.

Зосереджено увагу на наявність суттєвих проблем у реальності  забезпечення прав та інтересів потерпілих, як на стадії досудового розслідування, так і на судових стадіях. Наголошується на тому, що окремі з них, пов’язані із недосконалістю норм кримінального процесуального законодавства, зокрема кримінальної процесуальної норми, що регламентує порядок відшкодування шкоди, завданої  кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням.

Вітчизняний правовий механізм відшкодування шкоди має враховувати досвід європейських країн, які у свій час ухвалили спеціальні закони, якими передбачено процедури, підстави, умови, механізми і джерела виплат державою коштів потерпілим.

 У статті також обґрунтовано звертається увага на необхідність ухвалення проекту Закону України «Про відшкодування шкоди потерпілим від насильницьких кримінальних правопорушень», який передбачає надання їм державної соціальної допомоги у вигляді відшкодування шкоди. Підтримується ідея запровадження нового механізму відшкодування збитків потерпілим від насильницьких злочинів, зокрема, підлягатимуть компенсації збитки у зв’язку з втратою заробітку через заподіяння насильницьким кримінальним правопорушенням шкоди здоров’ю та понесенням витрат на медичну допомогу.

Ключові слова: потерпілий, нормативно-правове забезпечення, відшкодування шкоди, міжнародний досвід, насильницькі кримінальні правопорушення.

Повний текст статті:

Adobe Acrobat Pro PDF

Список використаних джерел:

  1. Конституція України від 28.06.1996 р. № 254к/96-ВР. Відомості Верховної Ради України. 1996. № 30. Ст. 3. URL: https://kodeksy.com.ua/konstitutsiya_ukraini/statja-3.htm
  2. Голубов А. Є. Забезпечення прав і свобод людини органами системи кримінальної юстиції України як пріоритет їх діяльності. Національні та міжнародні механізми захисту прав людини : тези доп. Всеукр. круглого столу (м. Харків, 20 квіт. 2016 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. Харків, 2016. С.65-68.
  3. Боняк В. О. Реальність прав, свобод, обов’язків, людини і громадянина як принцип діяльності органів охорони правопорядку України. Національні та міжнародні механізми захисту прав людини : тези доп. Всеукр. круглого столу (м. Харків, 20 квіт. 2016 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. Харків, 2016. 216 с.
  4. Негодченко В. О. Діяльність Національної поліції України щодо реалізації державної інформаційної політики. Національні та міжнародні механізми захисту прав людини: тези доп. Всеукр. круглого столу (м. Харків, 20 квіт. 2016 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. Харків, 2016. С. 190 –
  5. Про затвердження плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року: Розпорядження Кабінету Міністрів України URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1393-2015-%D1%80
  6. Нор В. Інститут відшкодування (компенсації) шкоди у кримінальному провадженні за чинним КПК України: здобутки і резерви для вдосконалення. Право України. 2013. № 11. С. 32–41.
  7. Джужа О.М. Роль міжнародних організацій у боротьбі зі злочинністю. Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ України. 2003. № 5.
  8. Джужа А.О. Реституція та компенсація як особливі форми віктимологічного запобігання злочинам: досвід країн Західної Європи та США. Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ. 2017. № 1 (102). С. 313-314.
  9. Абламський С. Є. Окремі аспекти відшкодування шкоди, завданої злочином потерпілому, у кримінальному судочинстві. Право і безпека. 2012. № 3 (45). С. 154–159.
  10. Про відшкодування шкоди потерпілим від насильницьких кримінальних правопорушень: проєкт Закону України від 03 березня 2020 року № 3149. URL: http://wc1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68286
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись