• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Наукові записки. Серія: Право

ІНСТИТУЦІЙНІ ЗАСАДИ ПУБЛІЧНОГО АДМІНІСТРУВАННЯ У СФЕРІ ТУРИСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

342:379.85(439)

Дубов С.М.,

викладач кафедри загально-правових дисциплін

Дніпровського гуманітарного університету

Анотація

Стаття присвячена характеристиці інституціональних принципів державного управління у сфері туризму в Україні. Встановлено, що основними пріоритетними напрямками державної політики в нашій країні у сфері туризму мають бути: удосконалення законодавчої бази регулювання відносин у сфері туризму; створення нових робочих місць, забезпечення формування туризму як високорентабельної галузі економіки України, стимулювання національних та іноземних інвестицій у розвиток туристичної галузі; розвиток в'їзного та внутрішнього туризму, екологічного (зеленого), сільського туризму тощо. Виділено коло суб'єктів державного управління у сфері туристичної діяльності України з урахуванням специфіки їх діяльності. Досліджено питання вдосконалення системи суб’єктів державного управління у сфері туристичної діяльності України. Стверджується, що реалізація державної політики у сфері державного управління у сфері туризму здійснюється шляхом: визначення та реалізації основних напрямків державної політики нашої країни у сфері туризму, пріоритетних напрямків розвитку туризму; визначення порядку чіткішої класифікації, оцінка туристичних ресурсів України, їх охорона та використання; спрямування бюджетних коштів на розробку та реалізацію програм розвитку туризму в нашій країні; визначення основ безпечного туризму, нормативне регулювання відносин у сфері туризму (екскурсійне, туристичне, готельне та інші види обслуговування громадян та населення); ліцензування в галузі туризму та стандартизації туристичних послуг; організація та здійснення державного контролю за дотриманням законодавства у сфері туризму; участь у розробці та реалізації міжнародних програм розвитку туризму. Проаналізовані законопроекти, підготовлені за останні десятиліття, змінилися, але з ряду причин так і не були прийняті. Досліджено нормативно-правову базу реалізації державної політики щодо державного управління у сфері туристичної діяльності, що вплинула на розвиток туризму в Україні, інституційні основи його формування. Визначено шляхи вдосконалення інституціональної бази державного управління у сфері туризму в Україні.

Ключові слова: державна туристична політика, публічне адміністрування, регіональна туристична політика, сфера туристичної діяльності, туризм,туристична діяльність, туристична стратегія, туристична сфера

Повний текст статті:

Adobe Acrobat Pro PDF

Список використаних джерел:

  1. Хартія туризму, схвалена на VI сесії Генеральної асамблеї Всесвітньої туристської організації від 1 січня 1985 р. URL.: http://nbuv.gov.ua.
  2. Про туризм : Закон України від 15 вересня 1995 р. № 324-95-ВР. URL.: http://www.zakon.rada.gov.ua.
  3. Козловський Є.В. Правове регулювання туристичної діяльності: навч. посіб. Київ : ЦУЛ, 2015. 272 с.
  4. Манільська декларація зі світового туризму, прийнята 22 травня 1997 р. URL.: http://nbuv.gov.ua.
  5. Про затвердження Положення про Департамент туризму та курортів : Наказ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 22 липня 2016 р. № 1202. URL.: http://nbuv.gov.ua.
  6. Про схвалення Стратегії розвитку туризму та курортів на період до 2026 року : Розпорядження  Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 р. № 168-р. URL.: http://www.kmu.gov.ua › npas.
  7. Про курорти : Закон України від 5 жовтня 2000 р. № 2026-ІІІ. URL.: http://nbuv.gov.ua.
  8. Державне регулювання туристичної галузі України: монографія / С.М. Домбровська, О.М. Білотіл, А.Л. Помаза-Пономаренко. Харків : НУЦЗУ, 2016. 196 с.
  9. Про сільський та сільський зелений туризм : Проект Закону України від 16 листопада 2004 р. URL.: http:// w1.c1.rada.gov.ua › pls › zweb2 › webproc4_2.
  10. Про особисте селянське господарство : Закон України від 15 травня 2003 р. URL.: http://nbuv.gov.ua.
  11. Гостюк В. І. Правове регулювання якості послуг у туристичній діяльності. Наше право. 2014. № 7. С. 173-179.
  12. Про туристичні ресурси : Проект Закону України від 16 грудня 2011 р. URL.: http://search.ligazakon.ua › l_doc2.nsf › link1.
  13. Любонько Т.В. Правові засади державного регулювання туристичної діяльності в Україні. Інвестиції: практика та досвід. 2014. № 18. С. 87-90.
  14. Жук І.З. Нормативно-правове регулювання діяльності суб’єктів туристичної галузі в Україні Економіка. Управління. Інновації. 2013. № 2. URL. : http://nbuv.gov.ua/UJRN/eui_2013_2_26.
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись