• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Наукові записки. Серія: Право

ФОРМИ ТА МЕТОДИ ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ КІНОЛОГІВ ІЗ СОБАКАМИ-РЯТУВАЛЬНИКАМИ

УДК 342.951: 351.82

Селюков Вадим Сергійович,

кандидат юридичних наук, доцент

доцент кафедри поліцейської діяльності та

публічного адміністрування факультету № 3

Харківського національного університету внутрішніх справ

https://orcid.org/0000-0002-6690-6484

Анотація

Правоохоронна діяльність не обмежується виключно боротьбою та запобіганням правопорушенням. Вона забезпечує надання можливостей для реалізації фізичними та юридичними особами своїх прав та законних інтересів. Надання допомоги особам також варто розцінювати як правоохоронну діяльність у широкому її сенсі. Нормальне функціонування суспільних відносин можливе завдяки діяльності певних органів у напрямку підтримання правопорядку, забезпечення можливостей для реалізації громадянами власних прав і свобод, охорона та захист людей від протиправних посягань.

На жаль, існування суспільства неможливе без надзвичайних подій, які можуть мати як природній так і техногенний характер. Суспільство постійно удосконалює форми та методи запобігання надзвичайним подіям, а також способи ліквідації наслідків цих ситуацій. Одним із дієвих способів врятування людей є використання службових собак Державної служби України з надзвичайних ситуацій під час проведення аварійно-рятувальних робіт.

Собаки-рятувальники є найбільш ефективним засобом пошуку людей під час ліквідації наслідків надзвичайних подій. Службові собаки мають пошуково-рятувальну спрямованість та можуть використовуватися під час руйнування будівель або споруд, під час транспортних аварій, обвалів, зсувів, землетрусів, лавин, пошуку людей в лісовій місцевості та будь-яких інших ситуаціях, які потребують втручання рятувальників. В залежності від ситуації та факторів навколишнього середовища використання пошуково-рятувальних собак може мати різноманітні форми та методи. Від них залежить і форма організації діяльності службового собаки на місці події.

В статті розглянуто форми та методи організації аварійно-пошукових робіт із залученням службового собаки, висвітлено основні методи впливу на собаку та окреслено механізми вибору того чи іншого методу чи форми організації кінологічного забезпечення під час проведення аварійно-рятувальної діяльності.

Ключові слова: кінологічне забезпечення, собаки-рятувальники, кінологічний розрахунок, службові собаки Державної служби України з надзвичайних ситуацій, службова кінологія.

Повний текст статті:

Adobe Acrobat Pro PDF

Список використаних джерел:

  1. 25 years of IRO history. (Назва з екрану) URL: https://www.iro-dogs.org/en/about-us/who-we-are
  2. Гончаренко В. Г. Природничо-наукові засади та процесуальні форми використання ольфакторного методу в доказуванні. Вісник Академії адвокатури України. №. 2.  С. 121-128.
  3. Гусєва В. О. Використання результатів одорологічного дослідження як доказів у кримінальному провадженні. Право і Безпека. 2015. №. 3. С. 68-71.
  4. Єрмакова К.С., Пінчук П.А. Особливості психологічної підготовки працівників кінологічних служб до виконання обов’язків під час проведення пошуково-рятувальних робіт. Шляхи покращення професійного рівня працівників кінологічних служб. Харків, 2018 С. 89-91
  5. История породы сенбернар. (Назва з екрану). URL: https://dreamsalicecavalier.com.ua/istoria-porody-senbernar
  6. Каверина Т.Н. Роль кинологов в МЧС. Материалы ежегодной всероссийской научно-практической конференции преподавателей, аспирантов и студентов, посвященной 85-летию МГОУ(Москва 01-29 апреля 2016 г.). Москва 2016 Издательство: Московский государственный областной университет С. 111-114.
  7. Мордюшенко С. М. Соціально-психологічні детермінанти, що обумовлюють потребу практики в розробці професіограм основних спеціальностей МНС України. Вісник Національного університету оборони України. 2012. № 4 (29). С. 211–216.
  8. Про затвердження Інструкції з організації діяльності кінологічних підрозділів ДСНС: наказ МВС України від 11.07.2018 № 597 URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0896-18
  9. Про затвердження Методичних рекомендацій щодо застосування кінологічних підрозділів ДСНС України під час проведення пошуково-рятувальних робіт: наказ ДСНС з основної діяльності від 17.09.2014 № 527 URL: https://zakononline.com.ua/documents/show/44406___44406
  10. Про затвердження Положення про Оперативно-рятувальну службу цивільного захисту Державної служби України з надзвичайних ситуацій: наказ МВС України від 03.07.2014 № 631 URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0853-14
  11. Про затвердження Статуту дій у надзвичайних ситуаціях органів управління та підрозділів Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту та Статуту дій органів управління та підрозділів Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту під час гасіння пожеж: наказ МВС України від 26.04.2018 № 340 URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0801-18
  12. Справочник спасателя. Книга 9. Поисково-спасательные работы с применением специально обученных собак, их подготовка и содержание. M.: ВНИИ ГОЧС, 1999. 223 с.
  13. Яковенко А.В. Кінологічна служба ДСНС України. Сайт DSpace of Korolenko Poltava National Pedagogical University URL: http://dspace.pnpu.edu.ua/bitstream/123456789/7567/1/57.pdf
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись