• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Наукові записки. Серія: Право

ПОСЛУГИ ХОСТИНГУ В СИСТЕМІ ПОСЛУГ

УДК 347.1

Клейменова Світлана Миколаївна,

кандидат юридичних наук, доцент

доцент кафедри цивільно-правових наук

Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова

[email protected]

Анотація

Стаття присвячена дослідженню  питань, пов'язаних з визначенням сутності послуг хостингу. Акцентовано увагу на технічні особливості послуг хостингу, оскільки саме вони й визначають не тільки юридичні ознаки даних послуг, але й впливають на критерії якості послуг хостингу. Відзначено, що через установлення ряду технічних властивостей послуг хостингу, можливо виділити юридичні особливості цих послуг. Дано оцінку терміну «хост» [host -господар],  що з технічної сторони означає будь-який комп'ютер, що має повний двосторонній доступ до інших комп'ютерів ви Інтернеті.  Визначено, що хостинг можна розглядати як послугу з надання ресурсів на сервері для розміщення інформації в мережі Інтернет. Аргументовано, що технічні особливості послуг хостингу істотно впливають на визначення правової сутності даних послуг. З'ясовано, що послугам хостингу властиві загальні юридичні ознаки послуг як цивільно-правової категорії. Зокрема, послуги хостинга, так само як і більшість послуг нематеріальні. Однак, деякі загальні ознаки послугам хостингу не властиві. Так, ознака «синхронності»  надання й  споживання до послуг хостингу не застосуємо. Це пов'язано, знову таки, з технічними особливостями послуг хостингу. Крім того, аргументовано, що загальні ознаки послуг як несохранність і неможливість виконавця гарантувати результат послуги,  також не прийнятні для послуг хостингу. У статті звертається увага на те, що хостинг має свої види, вибір одного або декількох видів впливає на правильності визначення предмета договору на надання послуг хостингу. Крім того, від правильності вибору « хостинг-пакета» залежить і якість, надаваної послуги.

Ключові слова: хостинг, послуги хостинга, Інтернет, сервер, послуги, ознаки послуг.

Повний текст статті:

Adobe Acrobat Pro PDF

Список використаних джерел:

  1. Алябьева Н. В. Договор о предоставлении услуг хостинга. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/dogovor-o-predostavlenii-uslug-hostinga-1 (дата звернення 29.01.2019).
  2. Васильєва В. А. Цивільно-правове регулювання діяльності з надання посередницьких послуг : монографія. Івано-Франківськ : ВДВ ЦІП Прикарпат. нац. ун-ту ім. Василя Стефаника, 2016. 346 с.
  3. Степанов Д.И. Услуги как объект гражданских прав. М. : Статут, 2005. 349 с.
  4. Цивільне право України: підручник : у 2т. / В.І. Борисова (кер. авт. кол.), Л.І. Баранова, І.В. Жилінкова та ін. К. : Юрінком Інтер, 2004, Т. 2. 552 с.
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись