• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Наукові записки. Серія: Право

ВЛАСТИВОСТІ СУЧАСНОГО ЮРИДИЧНОГО ПРАВА ЯК РІЗНОВИДУ СОЦІАЛЬНИХ НОРМ

УДК 34.02

Рябовол Лілія Тарасівна,

доктор педагогічних наук, професор,

професор кафедри державно-правових дисциплін

та адміністративного права

Центральноукраїнського державного педагогічного

університету імені Володимира Винниченка

[email protected]

Анотація

У статті визначено найбільш загальні властивості юридичного права, що ідентифікують його і, за якими воно якісно відрізняється від інших видів соціальних норм. Описано такі властивості юридичного права, як: об’єктивність, нормативність, формальна визначеність; загальнообов’язковий, державно-, інтелектуально- та свідомо-вольовий характер; встановлення та/або санкціонування державною і забезпечення як державним примусом, так і внутрішніми переконаннями людей у необхідності виконувати його вимоги; універсальність і системність; відповідність ідеалам справедливості й свободи. Встановлено, що сучасне юридичне право постає як інструмент досягнення соціального компромісу й забезпечення добробуту.

Ключові слова: соціальні норми, юридичне право, норма права, державний примус.

Повний текст статті:

Adobe Acrobat Pro PDF

Список використаних джерел:

  1. Біржакова Є. О. Властивості права в контексті природно-правового праворозуміння. Часопис Київського університету права. № 4. С. 60-63.
  2. Волинка К. Г. Теорія держави і права : Навч. посіб. К. : МАУП, 2003. 240 с.
  3. Гетьман-П’ятьковська І. А. Право та мораль: теоретико-правові проблеми співвідношення та взаємодії : автореферат дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.01. К., 2007. 22 с.
  4. Загальна теорія права : Підручник / За заг. ред. М. І. Козюбри. К. : Ваіте, 2015. 392 с.
  5. Заморська Л. І. Системність та нормативність у праві: діалектика взаємодії. Порівняльно-аналітичне право. № 2. С. 31-33.
  6. Кельман М. С., Мурашин О. Г. Загальна теорія держави та права : Підручник. К. : Кондор, 2005. 609 с.
  7. Керимов Д.А. Методология права: Предмет, функции, проблемы философии права : монографія. 6-е изд. М. : Изд-во СГУ, 2011. 452 с.
  8. Малишев Б. В. Теоретико-правові аспекти державного примусу як ознаки права. Часопис Київського університету права. № 3. С. 25-28.
  9. Оніщенко Н. М. Змістовно-функціональні характеристики права (витоки, постулати, принципи, функції). Правова держава. Вип. 21. С. 53-58.
  10. Пархоменко Н. М. Основні концептуальні підходи до визначення права в сучасній українській науці. Альманах права. Праворозуміння та правореалізація: від теорії до практики. Вип. 2. С. 38–43.
  11. Погребняк С. П. Ознаки права в контексті сучасного праворозуміння. Право України. № 4. С. 164-169.
  12. Саміло Г. О. Актуальні проблеми теорії права : Навчальний посібник. Запоріжжя: Просвіта, 216 с.
  13. Сухонос В. В. Теорія держави і права : підручник. Суми : Університетська книга, 2014. 544 с.
  14. Теорія держави і права : навч. посіб. для підгот. фахівців з інформ. безпеки / О. О. Тихомиров, М. М. Мікуліна, Ю. А. Іванов та ін. ; за заг. ред. Л. М. Стрельбицької. Київ : Кондор-Видавництво, 2016. 332 с.
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись