• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Наукові записки. Серія: Право

АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ПІДВИЩЕННЯ ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ У СФЕРІ БУДІВНИЦТВА: МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД

УДК  342.95:69

DOI https://doi.org/10.36550/2522-9230.2019.7.9

 Гаран (Стукаленко) Ольга Володимирівна,

доктор юридичних наук, професор,

професор кафедри адміністративного та господарського права

Одеського національного університету ім.І.І.Мечникова

email: [email protected]

https://orcid.org/0000-0002-6757-6309

Анотація

Стаття присвячена дослідженню окремих питань міжнародного досвіду  щодо підвищення енергоефективності  у сфері будівництва на прикладі Німеччини, Австрії. Наголошено, що одним із революційних напрямків розвитку будівельної діяльності є енергозбереження  та енергоефективність.

Дана теза узгоджується із Стратегією «Європа-2020». В Стратегії енергоефективність визначена як головний елемент забезпечення сталості використання енергоресурсів.

Зазначено, що енергоефективність – це складний правовий феномен, який  має багато рівнів та складових. До основних складових зазначеного правового явища можливо віднести: механізми енергозбереження та енергоефективності в галузях промисловості, в тому числі і містобудівної; механізми побутового енергозбереження та енергоефективності;    механізми  дотримання стандартів енергоефективності під час створення будівель (споруд); механізми дотримання стандартів енергозбереження й енергоефективності  в організаціях, які відповідають за експлуатацію будівель; механізми реалізації освітніх програм по вдосконаленню навичок реалізації програм з підвищення енергоефективності та інші.  Висвітлено основні пріоритети розвитку будівельної діяльності у площині енергоефективності й енергозбереження, які позитивно себе зарекомендували  і які придатні для застосування  в Україні.

Констатовано, що однією зі складових при підвищенні енергоефективності є використання енергозберігаючих технологій у містобудівної діяльності. Аналізуючи міжнародний  досвід щодо використання  енергозберігаючих технологій у сфері будівельної діяльності, виокремлено три основні домінуючи сучасні міжнародні концепції, які з успіхом  реалізуються на практиці: «Пасивний Будинок»; «концепція трьох нулів» або «концепція Активного Будинку»; «Зелена оренда » та розкрита  їх  сутність. «Пасивний Будинок» – це будівельний стандарт, який є енергоефективним, створює комфортні умови для проживання, водночас є економічним і спричиняє мінімальний негативний вплив на навколишнє середовище. Концепція «Активного Будинку» передбачає  поєднання трьох складових: а) використання відновлюваних природних джерел енергії (сонця, вітру, припливів/відливів та п. т.); б) застосування енергозберігаючих технологій; в) будівництво будівлі здійснюється  виключно з екологічних матеріалів, які потім можна буде відправити на вторинну переробку. «Зелена оренда» - це договори оренди, в яких орендарі зобов'язуються або отримують заохочення, беручи участь у збереженні води / енергії, зменшенні відходів та їх переробці, використанні небезпечних продуктів очищення та т.п

Зазначено, що використання найкращих міжнародних напрацювань із урахуванням українських реалій – це праксеологічний інструмент  успішного  розвитку будівельної галузі України.

Ключові слова: міжнародна практика, енергоефективність, енергозбереження, будівельний стандарт,будівельна діяльність.

Повний текст:

Adobe Acrobat Pro PDF

Список використаних джерел:

  1. Фонд енергоефективності презентував програму модернізації житлового фонду України URL: https://www.kmu.gov.ua/ua/news/fond-energoefektivnosti-prezentuvav-programu-modernizaciyi-zhitlovogo-fondu-ukrayini. (дата звернення: 18.10.2019).
  2. Про енергоефективність: Директива 2012/27/ЄС від 25 жовтня 2012 р. URL: http://enref.org/docs/dyrektyva-2012-27es-pro-enerhoefektyvnist/. (дата звернення: 18.10.2019).
  3. Дробишинець С.Я., Романюк Н.Г. Закордонний досвід в галузі енергозбереження та енергоефективності. Сучасні технології та методи розрахунків у будівництві. Вип. 4. С. 48-55.
  4. План імплементації Директиви 2006/32/ЄС Європейського Парламенту і Ради про ефективність кінцевого використання енергії та енергетичні послуги, а також про скасування Директиви Ради 93/76/ЄЕС. URL: http://enref.org/docs/dyrektyva-2012-27es-pro-enerhoefektyvnist/ (дата звернення: 18.10.2019).
  5. Пасивний Будинок. URL: http://passivehouse-igua.com/passive-house (дата звернення: 18.10.2019).
  6. Стандарт Пасивного Будинку. URL: http://passivehouse-igua.com/passive-house/passive-house-standard/ (дата звернення: 18.10.2019).
  7. 10 міфів щодо Пасивних Будинків. URL: http://passivehouse-igua.com/passive-house/passive-house-fag/ (дата звернення: 19.10.2019).
  8. Міжнародний досвід використання енергозберігаючих технологій в будівництві   Міжнародний досвід використання енергозберігаючих технологій в будівництві URL: https: //energox.com.ua/2018/05/03/mizhnarodnyj-dosvid-vykorystannya-energozberigayuchyh-tehnologij-v-budivnytstvi-2/ (дата звернення: 18.10.2019).
  9. Європейців зобов’яжуть будувати «активні» будинки. URL: https://ecotown.com.ua/news/YEvropeytsiv-zobov-yazhut-buduvaty-aktyvni-budynky/ (дата звернення: 17.10.2019).
  10. Перегуда Є.В., Стойко О.М., Деревінський В.Ф., Семко В.Л., Мамонтов І.О., Місержи С.Д. Політика енергоефективності та енергозбереження як чинник національної консолідації : проблеми формування та реалізації: Монографія. Київ-Тернопіль : «Економічна думка», 2018. 202 с.
  11. Green Leasing. URL: https://www.go-gba.org/resources/green-building-methods/green-leasing/ (дата звернення: 18.10.2019).
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись