• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

НА ХВИЛІ НОВІТНІХ ТЕХНОЛОГІЙ

Інтеграція наук, яка стала провідною тенденцією наукового світогляду сучасності, призвела до залучення в географію знань та інструментарію різних наук, виникнення інтегральних наукових дисциплін. В умовах створення інформаційного середовища географічна наука повною мірою використовує новітні досягнення прогресу шляхом розробки та вдосконалення ГІС-технологій.

ГІС-технології використовуються нині в багатьох сферах людської діяльності: це й аналіз глобальних проблем та загроз, таких як перенаселення, забруднення довкілля, скорочення лісових масивів, глобальне потепління, і вирішення завдань будівництва та землекористування, і, навіть, вирішення індивідуальних, приватних завдань (пошук найкоротшого шляху між двома пунктами, пошук будинку за адресою).

Володіння навичками роботи з ГІС (географічними інформаційними системами) є важливим компонентом професійної компетентності. Саме тому студенти-географи природничо-географічного факультету вивчають таку навчальну дисципліну як геоінформатика. І тут постає важливе питання сучасного інформаційного забезпечення.

Завдяки співпраці КДПУ ім. В.Винниченка зЗАТ КБ Панорама, протягом 2012-2013 навчального року студенти-географи мали можливість використовувати сучасне ліцензійне програмне забезпечення – універсальну ГІС «Карта-2011». Окрім програмного забезпечення студенти отримали також змогу вдосконалювати свої навички на вже готових картах та базах даних. Карта-2011 дозволяє проводити цілий ряд робіт з просторово орієнтованою інформацією, що значно полегшує та прискорює виконання багатьох традиційних географічних задач.

На лабораторних роботах студенти мають змогу редагувати існуючі електронні географічні карти, проводити виміри та робити розрахунки, створювати власні бази даних, створювати тематичні карти на основі існуючих, а також власні карти з унікальними базами даних, також є можливість підготовки готового матеріалу до друку.

Цінний та цікавий досвід роботи з ГІС Карта-2011 отриманий під час лабораторних робіт з геоінформатики, обов’язково стане в нагоді студентам вже під час навчання (при написанні курсових та дипломних робіт студенти створюють власні карти, картодіаграми), в їх пошуковій роботі, і в подальшій професійній діяльності, оскільки завдяки ГІС кожен має змогу створювати власні тематичні карти, картограми та картодіаграми, графіки, які будуть відповідати конкретним прикладним задачам.

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись