• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Попередження

JFolder::files: шлях не є текою. Шлях: [ROOT]/images/stories/ranok_2013

Повідомлення

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder:

Університетський РАНОК відкриває кордони для спілкування кіноаматорів

Травень цього року виявився щедрим на дощі.  Та, зрештою, погода таки змилувалася і подарувала місту над Інгулом три сонячних дні. І це знакове, тому що саме 23-25 травня в Кіровограді проходив III Молодіжний фестиваль аматорського кіно "РАНОК", покликаний об’єднати всіх небайдужих молодих творчих людей для втілення своїх найсміливіших кіноідей. Кінофестиваль проходив на базі Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка та кінотеатру «Зоряний».

Відкриття III Молодіжного фестивалю аматорського кіно "РАНОК" відбулося за участі голови облдержадміністрації Андрія Ніколаєнка. «Дуже приємно втретє вітати у самому центрі України, на нашій Кіровоградщині, прогресивний, молодий кінофестиваль «РАНОК», який покликаний стимулювати творчий, інтелектуальний, духовний розвиток талановитої молоді, й водночас привернути увагу громадськості до гострих соціальних проблем. Я радий, що географія фестивалю з року в рік стає набагато ширшою. Сьогодні на фестивалі всі є переможцями – переможцями над обставинами, над самим собою, адже не важко народити ідею, важко пройти шлях від ідеї до її реалізації», - наголосив Андрій Ніколаєнко.

Відкриття фестивалю відбувалося в кінотеатрі «Зоряний». Гостей та учасників зустрічав муніципальний духовий оркестр. Початок свята окрасили чарівний спів магістранта мистецького факультету Тетяни Яковенко та композиція «Крик Землі» у виконанні зразкового дитячого хореографічного ансамблю «Вікторія».

Аудіовізуальна композиція розпочалася на екрані, ходою дівчини-українки по розвалинам міста, потім вона трансформується на справжню людину, «сходить» з екрану і вже пронизуючим співом a cappella проходить поміж всіх страждань і проблем людства, які один за одним з’являються на екрані. Наче вістрям леза врізається в страшні кадри емблема «Ранку» і хореографічна композиція «Крик Землі» закликає до змін на краще. Нарешті, все заспокоюється і «РАНОК» стає символом пробудження до кращого життя.  

Кінофестиваль «Ранок» підтвердив, що інтерес молоді до соціальних проблем сучасного суспільства не тільки не вщухає, але й підвищується. За короткий проміжок часу Молодіжний фестиваль аматорського кіно «Ранок» вже вийшов за рамки суто Всеукраїнського конкурсу. Завдяки тому, що сайт фестивалю працює трьома мовами, в цьому році до оргкомітету надійшло 155 фільмів від 121 учасника з 26 міст і сіл України, 14 міст Росії, а також з Грузії, Білорусі, Польщі, Сполучених Штатів Америки, Казахстану і Молдови.

Щодо складу журі, ділиться співзасновник кінофестивалю «РАНОК» - технічний редактор фестивалю, викладач Державної льотної академії України Микола Живицький:

«ІІІ кінофестиваль «РАНОК» може пишатися цьогорічним складом журі. Це дуже високопрофесійні люди в сфері кіновиробництва – режисери, сценаристи, продюсери, звукорежисери, оператори, - ті, кого ми називаємо «поза кадром». Але головне, що вони проявили людяність і взаєморозуміння, приїхавши на фестиваль зовсім безкоштовно, щоб поспілкуватися з починаючими режисерами, поділитися своїм досвідом, переглянути та оцінити величезну кількість фільмів, ще й дати майстер-класи для всіх бажаючих кіноаматорів».

Цього року головою журі виступив відомий український музикант, композитор, джазмен і кінопродюсер Володимир Хорунжий, що написав музику до більш ніж 40-ка голлівудським фільмам, серед яких серіал «Санта Барбара». Інші представники  суддівської колегії не менш імениті: Євген Курман - головний режисер Кіровоградського обласного академічного музично-драматичного театру імені М.Л.Кропивницького, Едуард Паррі - російський режисер, сценарист і актор, режисер фільмів «Жовтий дракон» і «Остров ненужных людей», Володимир Мельниченко - сценарист, продюсер, режисер-постановник українських телеканалів, Володимир Кріпак - музикант, кіно- і телекомпозитор, Семен Кацив (м. Холон, Ізраїль) - військовий оператор, що освітлював репортажі з «гарячих точок», режисер, сценарист, продюсер, поет, Тетяна Краснощоченко - директор ТОВ "Зоряний", член Національної спілки кінематографістів України, Андрій Богданович – журналіст, редактор, актор та ведучий телеканалів «Кіровоград», «1+1», «ICTV», «Україна», який з першого дня  існування фестивалю є його членом журі, підтримує організаторів і дає свої влучні поради.

Унікальність кінофестивалю «РАНОК» полягає у тому, що він відкриває кордони для спілкування не тільки кіноаматорам, а й всім верствам населення, особливо молоді. Вперше, в рамках ІІІ молодіжного фестивалю аматорського кіно «РАНОК» студенти КДПУ ім. Володимира Винниченка провели виховний соціальний проект «РАНОК у школі», сфокусований на виховання підростаючого покоління. Майбутні вчителі провели відкриті заходи з учнями 9-11 класів у загальноосвітніх навчальних закладах м. Кіровограда. У проекті взяли участь 520 учнів старших класів, які після перегляду фільмів соціальної тематики активно обговорювали найгостріші соціальні проблеми школярів.

Ректор університету Олег Семенюк переконаний, що реалізація даного проекту – це лише перший крок у проведенні низки соціальних заходів, що сприятимуть вихованню молоді як у місті Кіровограді, так і в Україні в цілому: «Соціальний проект «Ранок у школі» сфокусований на орієнтацію молоді на професію вчителя засобом демонстрації оригінальних соціально-спрямованих короткометражних фільмів, які накопичилися в архіві кінофестивалю «РАНОК». Таким чином студенти намагалися показати, що саме професія педагога має безпосередній вплив на виховання юного покоління».

У контексті реалізації нових соціальних ініціатив Президента України, який оголосив 2013 рік «Роком дитячої творчості», соціальний проект «РАНОК у школі» отримав всебічну підтримку обласної влади.

А Міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко нагородив засновника кінофестивалю «РАНОК» Володимира Живицького Статуеткою Фонду Віктора Пінчука «ЗАВТРА.UA» за найкращий соціальний проект 2012 року.

Водночас, для сприяння розвитку талановитої молоді центрального регіону, та з нагоди 75-річчя утворення Кіровоградської області, Андрій Ніколаєнко запропонував включити до конкурсних програм кінофестивалю «РАНОК» додаткову номінацію «ЄЛИСАВЕТГРАД-КІНО».

За нагороду від голови облдержадміністрації змагався 21 фільм, знятий режисерами з Кіровоградщини. Переможницею у номінації «ЄЛИСАВЕТГРАД-КІНО» стала режисер з Кіровограда Марина Халецька і її фільм «Не дай мне упасть». Від керівника області Андрія Ніколаєнка вона отримала грошовий ґрант для творчого розвитку та створення промо-ролика до 75-річчя утворення Кіровоградської області та цінні подарунки.

Приз Інтернет-фестивалю «РАНОК», за який змагалися упродовж двох тижнів 72 картини, отримав фільм «Магазин щастя» режисера Олександра Моісеєнка з Донецька.

За підсумками конкурсних показів були визначені переможці ще у п’яти номінаціях:

Документальний фільм - «Двоколісні хроніки-2. Країна скарбів», режисер Володимир Муляр, с. Щасливе, Київська обл., Україна

Ігровий фільм - «Твой сын», режисер Катерина Теренічева, м. Чита, Росія

Експериментальний фільм - «KEREA», режисер Олеся Макарова, м. Москва, Росія

Анімаційний фільм - «Повреждение», режисер Володимир Власенко, с. Волчанське, Акімовський р-н, Запорізька обл., Україна

Відеохвилина - «Цінуй життя», режисер Олександр Слобода, м. Луцьк, Волинська обл., Україна

Приз глядацьких симпатій – «Увертюра для подкаблучника», режисер Костянтин Стадніков, м. Київ, Україна

«Організація на високому рівні! - говорить один із конкурсантів з Херсона Олександр Юдін, який, як сам запевняє, постійно буває на подібних фестах і конкурсах, тож має з чим порівнювати, - особливо вразили волонтери,  які з радістю відгукувалися на всі наші незрозумілості, активно допомагали в кожному питанні, возилися з нами, як з дітьми».

«Мені дуже подобається Гімн фестивалю «РАНОК», який написав Володимир Живицький,  - ділиться враженнями конкурсант В’ячеслав Білий з Києва, - навіть інший кінофестиваль, в якому я брав участь, співає його на своїх урочистостях».

... Всі нагороди отримані! Всі емоції виплеснуті! Поздоровляємо всіх переможців молодіжного фестивалю аматорського кіно «РАНОК»! Бажаємо творчого пориву і реалізації всіх задуманих ідей! І дуже важливо, що гострі соціальні проблеми  хвилюють не тільки організаторів, а й кіноаматорів з різних країн світу, які підіймають ті ж самі  проблеми  у своїх короткометражках. Організатори запевняють, що кінофестиваль «РАНОК» і надалі буде творчим майданчиком для спілкування між кіноаматорами, кінофахівцями та звичайними глядачами.

Анастасія Зубова

 

{gallery}ranok_2013{/gallery}

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись