• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Подивитися, як усе відбувалося: День вишиванки у педагогічному університеті (відео)

Нещодавно Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка відзначив День вишиванки разом з ректоратом, викладачами та студентами. Але на святі вирішили не просто заспівати, але й станцювати флешмоб. Рухи, які об'єднують не тільки українців, але й цілі нації.

Для довідки:

Чому одягається саме вишиванка?

У вишивці сакральне значення має все — від ниток, походження тканини до орнаменту, кількості стібків і кольору. Найдавнішою є вишивка білим по білому. Але рукоділлю передувала довга процедура. Нитки вибілювали 3 роки.

Вишиванка вважається оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі. В Україні вишиванка теж символізує і родинну пам’ять, вірність та любов у сім’ї. Експерти вважають, що український народ намагається закодувати щастя, долю, життя та волю в орнаменті вишиванок.

Кожен регіон мав свої візерунки. Легко впізнати Борщівську вишиванку з Тернопільської області. Тут переважає чорний колір. Існує легенда, під час татарського набігу загинули всі місцеві чоловіки, тож жінки з навколишніх сіл заприсяглися впродовж 7 поколінь вишивати тільки чорні сорочки.

А у вас є можливість подивитися, як відбувалося свято.

Інформацію надано медіа групою "Університетський меридіан"

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись