• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Возвеличмо мову нашу рідну!

Міжнародний день рідної мови — день “підтримки мовного та культурного різноманіття” державної мови. Свято запроваджено у жовтні 1999 року на сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, а в Україні відзначається з 2000 року.

в статтю

Рідна мова — це не тільки дорога спадщина, яка об'єднує в собі народну мудрість, вироблену десятками й сотнями поколінь. Це наша гордість, бо все, що створено нею, увійшло в скарбницю загальнолюдської культури. “Мова-це наша національна ознака, в мові — наша культура, сутність нашої свідомості”, - такими словами казав український громадський дія, вчений Іван Огієнко. Дійсно так,  бо ми живемо в незалежній Україні, турбота про мову не тільки державна справа, але й нашого народу. І недаремно говориться в народній мудрості: доки живе мова, доти живе й народ.

Заснування Дня рідної мови має велике значення. За оцінками фахівців із 6000 тисяч мов, які нині існують, більшість знаходиться під загрозою зникнення. А наше слово, набирало сили на пергаментах Нестора-Літописця, шліфувалося у творах Тараса Шевченка, Григорія Сковороди, Івана Мазепи, вдосконалювалося під пером Івана Котляревського, Лесі Українки, Івана Франка та іншими видатними українцями.

Перш за все, день рідної мови — повернення історичної пам'яті. На жаль, події  з якими пов'язується цей день, показую усю велич та силу нашого українського народу.  Здається, що немає у всьому світі такої зворушливої молитви до того, що об'єднує усіх. І це не дивно, бо жодна мова не зазнала такого жорстокого переслідування й терору, як наша впродовж довгих століть.

     Ти велична і проста.

     Ти стара і вічно нова.

     Ти могутня, рідна мово!

     Мова — пісня колискова.

     Мова — матері уста.

     І.Багряний

Тож, привітай Україну з Днем Рідної мови! Наш народ — єдиний! Бажаємо усім нам любові, щастя, взаємного розуміння і допомоги, що жити за Словом, з якого почалася Україна.

Інформацію надано медіа групою "Університетський меридіан"

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись