• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Екскурсія студентів та викладачів фізико-математичного факультету до Музею Ракетних військ стратегічного призначення у Первомайську

Музей Ракетних військ стратегічного призначення відвідали 7 листопада 2012 року студенти 3, 4 та 5 курсів фізико-математичного факультету спеціальностей «Фізика*», «Математика*», «Інформатика» та колектив викладачів (у складі проректора з наукової роботи університету Садового Миколи Ілліча, декана фізико-математичного факультету Ріжняка Рената Ярославовича, завідувача кафедри фізики та методики її викладання Вовкотруба Віктора Павловича, професора Величка Степана Петровича, старшого викладача Трифонової Олени Михайлівни, доцента Сірика Едуарда Петровича, докторанта Подопригори Наталії Володимирівни, доцента Сальник Ірини Володимирівни, доцента Лупан Ірини Володимирівни) Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка.

Цей унікальний музей, який розташований на межі Кіровоградської і Миколаївської областей недалеко від міста Первомайськ, ще не так давно був строго засекреченою ракетною базою, що входила до складу 46-ої ракетної Ніжнєдніпровської ордена Жовтневої Революції Червонопрапорної дивізії. На території бази дислокувалися ракети РС-22А (SS-24 "Scalpel") шахтного базування. Також у музеї можна ознайомитися зі зразками ракетних двигунів, допоміжної автотехніки, макетом ядерної боєголовки. Відвідувачам представлена ракета Р-12 (саме вона зіграла ключову роль в Карибській кризі 1961 року та унікальній за характеристиками операції радянських військ, що носила кодову назву «Анадир») і ракета РС-20 (SS-18 "Satan") – найбільш могутня на даний момент. Підземною потернею завдовжки 155 метрів можна потрапити в підземний командний пункт, розрахований на повністю автономне функціонування протягом 45 діб. Студенти та викладачі мали змогу прогулятися підземними коридорами та спуститися на 11 рівень пункту управління, розташований на глибині 36 метрів під землею.

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись