• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Молодих науковців КДПУ відзначено стипендіями Кіровоградської обласної державної адміністрації та обласної ради.

Під час відкритого засідання обласної комісії з питань підтримки молодих науковців області, яке проходило 21 травня 2012 року під керівництвом заступника голови обласної державної адміністрації Галини Пастух, відбулася презентація та захист наукових проектів молодих науковців – аспірантів та докторантів вищих навчальних закладів Кіровограда.

Після тривалого обговорення, членами комісії було прийняте рішення призначити стипендії Кіровоградської обласної державної адміністрації та обласної ради у розмірі 750 грн. кожна чотирьом аспірантам Кіровоградських ВНЗ. Серед нагороджених двоє аспірантів кафедри української літератури Кіровоградського державного педагогічного університету: Яровенко Тетяна Сергіївна та Краснощок Вікторія Валеріївна (див. нижче).

Яровенко Тетяна Сергіївна народилася 2 квітня 1982 р.

Аспірантка кафедри української літератури. Тема дисертаційного дослідження «творчість В.Винниченка, Є.Маланюка та Я.Славутича в історико-літературних дослідженнях 1990-х – 2000-х рр. (проблеми інтерпретацій». Науковий керівник професор кафедри української літератури Михида Сергій Павлович.

Впродовж першого року дослідницею опубліковано три статті у фахових виданнях: «Несподіваний ракурс бачення «Федька-халамидника» В. Винниченка як заперечення усталеної інтерпретації образу головного героя», «В. Винниченко та Є. Маланюк в інтерпретації науковців Кіровоградщини: з досвіду планування занять літературного краєзнавства у спеціальних навчальних закладах», «Кінопроекти В. Винниченка та фільмографія О. Жовни в інтерпретації дослідників краю (до сторіччя кінематографічної історії Кіровоградщини.

Опублікувала у співавторстві першу книгу «Володимир Винниченко: «Бо я – українець» із запланованої серії «Стилет і стилос трьох степовиків (Творчість В. Винниченка, Є. Маланюка та Яра Славутича у дослідженнях кіровоградських літературознавців)».

Як співавтор здійснила також краєзнавчий та літературно-лінгвістичний супровід підручника-хрестоматії «Коротка історії злочинів і покарань. Еволюція понять» Упорядники-автори: Колісник С.О., Литвин Р.С., Медведєв С.В., Міщенко С.І., Яровенко Т.С. - Кіровоград: Імекс – ЛТД, 2011. – 448с.).

Краснощок Вікторія Валеріївна народилася 18 серпня 1983 року. Аспірант кафедри української літератури. Тема дисертаційного дослідження «Літературознавчий дискурс есеїстики Євгена Маланюка». Науковий керівник професор кафедри української літератури Клочек Григорій Дмитрович.

Наукова діяльність Краснощок В.В. присвячена дослідженню спадщини нашого видатного земляка, Євгена Маланюка, який у своїх оцінках багатьох літературних фактів та явищ виявився не тільки точним, а й дуже часто пророчим. Дослідниця вибрала надзвичайно важливий аспект, який недостатньо висвітлений сучасним літературознавством. Йдеться про літературно-критичну, літературознавчу, культурологічну есеїстику, що зібрана у двотомнику «Книги спостережень», яка являється одним із найпомітніших, і найбільш значущих проявів українського інтелектуального життя ХХ століття. Підставою для такого твердження є той незаперечний факт, що оцінки переважної більшості літературних постатей та творів, що містяться в «прозі» Євгена Маланюка , витримали випробування часом – тобто виявились істинними.

У своєму дисертаційному дослідження молода дослідниця опрацювала великий об’єм літератури про життя і творчість Євгена Маланюка, поглиблено дослідила психологію наукової, в тому числі, і літературно-критичної творчості Є.Маланюка.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись