• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Повернення в Портленд можливе

Якби у Вас була така можливість, чи захотіли б ви побачити Київ у буремні 60-ті? У ті роки, коли це старовинне місто ще не втратило свого історичного обличчя, коли в повітрі навесні пахло каштанами і випічкою, а буханка хліба коштувала 16 копійок?

Ні, машину часу ще не винайшли. Але зробити таку екскурсію в минуле, безперечно, можна. Як, запитаєте Ви? Дуже просто! Прочитавши новий роман Григорія Гусейнова – «Повернення в Портленд».

12 квітня до КДПУ ім. В. Винниченка із презентацією свого роману завітав відомий український письменник, журналіст, головний редактор журналу «Кур'єр Кривбасу» Григорій Гусейнов. Студенти-філологи та журналісти попередньо мали можливість ознайомитись із твором, а також з критичною статтею Г.Д. Клочека «Музика підтекстових смислів», яка, до речі, теж стала предметом жвавого обговорення серед студентів.

Розпочалася зустріч відеороликом на пісню Булата Окуджави «Когда воротимся мы в Портленд», яка стала «знаковою» для роману. Такий ліричний відступ дозволив усім присутнім зануритися в атмосферу романтичних 60-х і налаштуватися на лад «душевної бесіди» з автором. Григорій Джамалович із радістю відповідав на запитання, поставлені аудиторією та з непідробною цікавістю вислуховував враження студентів від свого роману.

Після вступного слова автора першою поділилась враженнями студентка 4 курсу Дяченко Наталія: « Зізнаюсь чесно, важко було підійти до прочитання такого роману. Перші сторінки йшли поволі, поступово занурюючи в атмосферу невідомих мені часів. А потім прочитала роман до кінця за ніч – не було сил відірватися від читання! Ця історія повністю захопила мене…»

Багато було сказано про статтю Г. Д. Клочека. Сам автор зауважив, що дуже поважає думку Григорія Дмитровича і завжди з нетерпінням чекає відгуків і критичних статей від професора, а наостанок навіть зізнався : «Знаєте, з цієї статті я сам дізнався про себе багато нового…»

Темою для обговорення став сам жанр роману, який автор визначив як «Роман у щоденниках та листах». Книжка написана у популярному стилі non-fiction (без вигадок), а обкладинка стилізована під старий потертий загальний зошит на 96 аркушів. Виклад матеріалу та художнє оформлення, на думку автора, повинне повністю відтворити в уяві читача атмосферу 60-х. До того ж книгу можна розглядати як фотоальбом – на кожній п’ятій сторінці вміщені фотографії тих часів, які Григорію Джамаловичу надав Дмитро Малаков, знайомий письменника, із власного фотоархіву. З самим текстом вони безпосереднього не пов’язані, але певний «антураж» створюють.

Студенти дізнались, що роман написаний на основі дійсних щоденників і листів Миколи Волошина, студентського товариша Григорія Гусейнова, «non-fiction» – тому очікуваним було питання: «А як би сам Микола поставився до опублікування своїх особистих записів?» (на жаль, його вже немає в живих). «Знаєте, дуже актуальне питання, – з сумом відповів автор, – Я відчував потребу написати цей твір, розказати певну історію, але водночас відчуваю страх перед пам’яттю Миколи. Це мучить мене зсередини, і я радий, що ви це також помітили. Мабуть, тому роман і писався так довго (6 років) – мені просто треба було пройти всі перешкоди, пережити їх, щоб написати цей роман…»

Далі обговорювали безліч речей: любовні лінії, настрій роману, художні деталі… Можу сказати одне: байдужих до дискусії не залишилось. Наприкінці зустрічі автор подарував збірку своїх книжок нашій бібліотеці та подякував за увагу й активне обговорення.

Наступна зустріч відбулася вже о 17 годині в бібліотеці ім. Д.І. Чижевського. Тут усі охочі змогли доволі поспілкуватись з автором, купити книгу та отримати автограф.

Роман «Повернення в Портленд» уже з’явився в читальному залі бібліотеки та книжкових магазинах нашого міста – тож не пропустіть можливості оцінити новинку від лауреата Шевченківської премії та просто талановитого автора - Григорія Гусейнова.

Повірте – ця книга варто того, щоб бути прочитаною!

Аліна Олексієнко, 23 група ФФЖ

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись