• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Європейський напрям туристичної сфери України підтверджено студенткою спеціальності «Статистика»

Ринок туристичних послуг є одним зключових для економік розвинутих країн світу саме тому, що витрати на організацію туристичного бізнесу порівняно невисокі, а розмір прибутку достатньо великий. За оцінкою Всесвітньої туристичної організації прямий внесок туризму безпосередньо до світового валового внутрішнього продукту (ВВП) у 2014 р. склав 3,1 %, а з урахуванням непрямого ефекту його внесок у ВВП складає 9,8 %. При цьому на туризм припадає 4,3 % від загального обсягу світових інвестицій, що забезпечує 105 млн прямих і 276 млн непрямих робочих місць у суміжних галузях. Усі зазначені фактори зробили туристичну сферу однією з основних галузей, що впливає на загальний стан і тенденції світової економіки, а відповідна тематика є актуальною і потребує ґрунтовного наукового аналізу.

Студентка Кулаєць Світлана, яка навчається на спеціальності «Статистика» фізико-математичного факультету, провела аналіз сучасного стану та оцінила тенденції розвитку туристичного ринку в Україні.

Результати проведеного статистичного дослідження показали, що світовий ринок міжнародного туризму динамічно зростає; основною особливістю міжнародного туризму України, як в’їзного, так і виїзного, є значна частка етнічного туризму, тобто туризму з метою відвідувань знайомих і рідних з найближчих країн; в Україні відбувається зростання кількості індивідуальних туристів, що з розвитком мережі Інтернет стало набагато простіше (бронювати готелі та переїзди без допомоги посередників); але потенціал туристичного ринку залишається нерозкритим; нестабільна політична ситуація, а також окупація та анексія Криму негативним чином вплинула на обсягах туристичних потоків у 2014 р. Але основне, в чому вдалося переконатися студентам-статистикам, – у однозначномуєвропейському векторі розвитку туристичної сфери економіки України.

Детальніше результати статистичного дослідження Світлани Кулаєць можна переглянути на сайті фізико-математичного факультету.

Підготовлено кандидатом економічних наук, доцентом кафедри прикладної математики, статистики та економіки Довгенко Я.О.

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись