• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Безкоштовні курси з математики стають популярними

Уже другу суботу поспіль о 9:00 в аудиторії № 214 на фізико-математичному факультеті пройшли курси з підготовки школярів міста Кіровограда та області до ЗНО з математики. Перші заняття, що були проведені деканом факультету, професором Р. Я. Ріжняком, та старшим викладачем кафедри прикладної математики, статистики та економіки Н. Г. Шевченко, були присвячені дійсним числам, їх порівнянню та діям над ними, а також відношенням, пропорціям та відсоткам. Заняття кожного разу відвідували близько 50-ти учнів різних шкіл міста та деяких шкіл Кіровоградського, Бобринецького, Компаніївського, Олександрівського, Олександрійського районів та м. Помічна.

images 01

Викладачі проаналізували обчислювальні помилки, найбільш характерні для учнів під час проходження незалежного оцінювання з математики, розв’язали типові вправи з використанням раціональних способів усних обчислень, провели узагальнення щодо властивостей числових множин, що вивчаються у шкільному курсі математики. Крім того, приділили увагу поняттям відношення, пропорції, основній властивості пропорції та використанню цих понять у розв’язуванні різних математичних задач: як геометричних, так і алгебраїчних. Особливий інтерес в учнів викликали усні способи обчислень з використанням формул скороченого множення, операції з періодичними дробами, а також текстові математичні задачі, які традиційно є найважчими для абітурієнтів.

images 02

По закінченню заняття з математики завідувач кафедри фізики та методики її викладання, професор С. П. Величко продемонстрував досліди, що ілюструють оптичні явища. Так, був представлений газовий гелій-неоновий лазер та його можливості, а також досліди, які можна з ним проводити: інтерференція світла, дифракція світла, поляризація. Неабиякий інтерес викликали голографічні пластини, які слухачі курсів із захопленням розглядали, спостерігаючи зміну об’ємних зображень на їхній поверхні.

images 03

5-го грудня під час проведення демонстрацій завідувач лабораторій методики викладання фізики Д. В. Соменко запропонував слухачам курсів стати справжніми героями пригодницьких фільмів і вирішити проблему подолання сигналізації, що базується на використанні лазерного випромінювання. Старшокласники побували в цікавому світі 3D-кінематографу, дізнавшись про принцип дії двоколірних анагліфних окулярів, а також під час проведення досліду дізналися, яким чином працює поляризаційний метод створення та перегляду 3D-фільмів. На завершення слухачам за допомогою нового обладнання було продемонстровано принцип роботи ока як оптичної системи. На прикладах було розглянуто найбільш поширеніші вади ока та методи їх коригування за допомогою сучасної оптичної техніки.

Наступне заняття безкоштовних курсів з математики розпочнеться в суботу, 12 грудня, о 9 годині в аудиторії № 214 навчального корпусу № 4 (семиповерхівка). Проводити його буде доцент кафедри математики Ізюмченко Людмила Володимирівна. Тема заняття – «Тотожні перетворення раціональних, ірраціональних, степеневих, показникових, логарифмічних, тригонометричних виразів». Уже традиційно після заняття з математики для всіх бажаючих будуть проведені фізичні демонстрації.

Інформацію надано фізико-математичним факультетом

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись