• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Музей Історії Техніки в КДПУ

26 листопада на фізико-математичному факультеті було відкрито Музей Історії Техніки, який розташований в комп’ютерних лабораторіях першого поверху навчального корпусу № 4.

Присутніх та організаторів привітав ректор університету професор О.А.Семенюк, завідувач кафедри гуманітарних дисциплін та документознавства КНТУ професор В.М.Орлик, заступник директора з наукової роботи Кіровоградського обласного краєзнавчого музею С.Е.Колесник, представник народного депутата України О.В.Горбунова Ю.Токова.  Почесними гостями на презентації Музею були фахівці з Інформаційно-обчислювального центру КНТУ, Інституту післядипломної педагогічної освіти, комерційних ІТ-структур м. Кіровограда.

img 01

Факт відкриття Музею викликав неабиякий інтерес з боку наших колег – представників ректорату та деканатів університету, викладачів та співробітників факультетів історії та права, філології та журналістики, природничо-географічного, кафедр фізико-математичного факультету, просто любителів та цінителів музейної справи і колекціонерів техніки.

img 02

Не оминули увагою відкриття Музею представники кіровоградських медіа –  відвідали захід редактори програм «День за днем» та «Ранкова кава».

Присутнім на відкритті експозиції була представлена коротка доповідь декана фізико-математичного факультету професора Р.Я.Ріжняка, у якій лектор зупинився на двох основних проблемах: 1) еволюційному розвитку зразків обчислювальної техніки КДПУ та КНТУ з точки зору їх музейної цінності; 2) визначенню основних факторів розвитку апаратного забезпечення названих вишів протягом другої половини ХХ століття. Доповідач стисло охарактеризував основні зразки обчислювальної техніки, які експлуатувалися в КДПУ та КНТУ протягом зазначеного періоду.

img 03

Кульмінацією презентації Музею Історії Техніки стали перші екскурсії – з експозицією Музею відвідувачів знайомили викладачі кафедри інформатики: доцент О.Ф.Баранюк, старший викладач В.В.Котяк та викладач П.І.Андронатій. Фрагменти опису експозиції музею можна знайти на сайті фізико-математичного факультету.

Під час обміну думками щодо перспектив розвитку Музею Історії Техніки гості презентації висловили захоплення від побаченого. С.Е.Колесник запевнила у підтримці функціонування Музею адміністрацією Кіровоградського обласного краєзнавчого музею. Професор В.М.Орлик відзначив ефективність дієвого співробітництва КНТУ та КДПУ ім. В.Винниченка в частині науково-практичних консультацій та обміну технічними пристроями. А проректор з наукової роботи КДПУ ім. В.Винниченка професор С.П.Михида висловив сподівання, що діяльність Музею Історії Науки стане рушійною силою сплеску наукової активності дослідників факультету, що займаються інформатикою та історією науки і техніки.

img 04

Але, очевидно, головними героями свята були ті, хто приклав зусилля для створення цього Музею. Роботу з безпосереднього наповнення експонатами, створення їх описів, класифікацією об’єктів, аналізом походження, з’ясування технічних характеристик та часових рамок виконували П.І.Андронатій, О.Ф.Баранюк та В.В.Котяк. Оформленням описів, розміщенням експонатів займалися завідувачі лабораторіями кафедри інформатики Ірина Кадигроб, Ірина Кисла, Олена Семенова та Тетяна Чернишова. Загальне організаційне та науково-методичне керівництво здійснював декан факультету Р.Я.Ріжняк.

img 05

Ініціативна група створення Музею дякує за підтримку та надання реальної допомоги ректорату КДПУ ім. В.Винниченка, народному депутату України О.В.Горбунову, а також усім добродійникам, які надали з власних колекцій пристрої та їх комплектуючі, що стали музейними експонатами.

img 06

Інформацію надано фізико-математичним факультетом

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись