• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Все надихало та спонукало до творчої праці

img 02Цього літа студенти першого курсу художньо-графічного відділення мистецького факультету провели свою пленерну практику в мальовничому куточку нашої країни – в карпатському селі, яке має назву Кваси. Село Кваси знаходиться в Рахівському районі Закарпатської області. А з Рахова, як відомо, починаються гори.

Дивовижна природа Карпат: зелені й могутні ліси, запашні трави, далекі сині гори й полонини, бурхливі гірські річки й струмочки, прохолодні водоспади, співучі птахи і привітні люди. Все це надихало та спонукало до творчої праці.

Протягом пленерної практики студенти знайомилися з особливостями місцевої флори та фауни, вивчали пам’ятки архітектури, місцеві діалекти та звичаї, виконували начерки, замальовки й акварельні етюди, в яких намагалися передати чарівну красу Карпат. Відкрити для себе та глибше ознайомитися й зрозуміти цей край допомагали екскурсії.

Одна з них була проведена місцинами самого села. Однією з особливостей села є те, що воно розташоване в місці, де знаходиться понад двісті мінеральних джерел з лікувальною цілющою водою, яка стікає з гір в річку Чорна Тиса.

Рахів, Ясіня, Яремче, Ворохта. Косів – цікаві та своєрідні осередки народної творчості. Та одним з яскравих і напрочуд казковим місцем є Буковель. Екскурсія до Буковелю показала, як природа й духовне багатство минулих поколінь сприяють розквіту країни в майбутньому.

В ході пленерної практики було досить багато зустрічей з місцевим населенням, цікавими людьми. Назавжди запам’ятається зустріч з відомим художником Едуардом Іллічем Киричем —одним з майстрів мультиплікації, які працювали над створенням мультфільму про загальновідомих козаків.

Едуард Ілліч поділився зі студентами своїм досвідом, познайомив з дотепними й цікавими історіями з власного життя. Розкрив таємниці художньої творчості: особливостями композиційних пошуків та рішень, роботи з різними матеріалами та техніками живопису й графіки, створенням героїв мультфільму про козаків, продемонстрував особливості зображення улюблених героїв, передачу їх характеру та норову. Студенти із задоволенням і вдячністю слухали розповідь митця.

Транзитними, але не менш змістовними, були екскурсії студентів у містах Києві та Львові. На згадку про пленерну практику залишаться гарні фото та цікаві зарисовки й етюди, якими студенти художньо-графічного відділення мистецького факультету, зазвичай, діляться з усіма на виставках, що відбуваються під час проведення традиційної мистецької акції «Аllaprima», на які запрошуємо усіх бажаючих.

Керівник пленерної практики,
викладач кафедри образотворчого мистецтва та дизайну Гусєва Л.Г.

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись